ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A apărut la închisoarea Cornton Vale într-o explozie de roz: jachetă roz, jambiere roz și o valiză roz pe roți. Cu siguranță că nu putea exista o sosire mai controversată la închisoarea scoțiană pentru femei Mulți cititori vor fi probabil conștienți, dată fiind acoperirea extinsă, că înainte de această transformare remarcabilă, Isla Bryson nu era nimeni altul decât Adam Graham, un dublu violator musculos, ras în cap și tatuat, scrie dailymail despre cazul pe care ActiveNews l-a amintit de curând  AICI: Numărul bărbaților transsexuali din închisorile scoțiene a depășit Anglia și Țara Galilor la un loc. Unul dintre ei a pretins că este transsexual de la patru ani, după ce a fost prins ca a violat două femei
 
FOTO:
 
Before this remarkable transformation, Isla Bryson (pictured) was none other than muscular, shaven-headed, tattooed double rapist Adam Graham
 
Permiteți-mi, totuși, să recapitulez pe scurt farsa care a culminat cu internarea, chiar dacă temporară, a bărbatului de 31 de ani în această instituție. A fost, ca să fie clar, prădătorul Adam Graham, care a atacat două femei în 2016 și 2019. Dar, până când violatorul a apărut în boxa acuzaților la Înalta Curte din Glasgow săptămâna aceasta, s-a transformat ca un concurent din clasica emisiune TV Stars In Their Eyes, în Isla Bryson. În sala de judecată, procurorul a procedat la a spune juriului că le-a violat pe cele două femei cu organul lui genital- cuvântul procurorului - când încă era un el. Conform legii scoțiene, violul poate fi comis doar de cineva cu organe genitale masculine - de aici logica orwelliană care s-a desfășurat.

Într-adevăr, tot acest scenariu ar fi putut proveni dintr-un pasaj din „1984", romanul distopic al lui Orwell despre un regim care reușește să inverseze adevărul. Rezultatul este că Isla Bryson urma să fie ținută în arest preventiv la Cornton Vale, o unitate pentru femei, până la pronunțarea sentinței luna viitoare. Dar titlurile negative de pe prima pagină a ziarelor - mai degrabă decât bunul simț, cred mulți - au forțat-o acum pe Nicola Sturgeon să facă ceea ce va fi perceput ca o umilitoare întoarcere în lanț în urma publicității pe care a atras-o cazul - făcând-o să sară, se pare, la un anunț improvizat joi după-amiază, conform căruia Bryson nu-și va ispăși pedeapsa într-o închisoare pentru femei, pe fondul speculațiilor tot mai mari că ar fi făcut-o. Luând cuvântul la întrebările primului ministru din Parlamentul scoțian, doamna Sturgeon a citat-o pe directoarea executivă a organizației Rape Crisis, care a declarat că nu vede cum este posibil ca un violator să se afle în cadrul unei închisori pentru femei. „Sunt de acord cu această declarație”, a spus ea.

Ar fi putut fi mai nesinceră?

Dezastrul Isla Bryson/Adam Graham este o consecință, aproape toată lumea ar susține, a ideologiei „woke” predominantă în Holyrood, întruchipată de proiectul de lege privind reforma recunoașterii sexului, care ar permite oricărei persoane cu vârsta de peste 16 ani să se „autoidentifice" ca fiind de sex opus, fără a fi nevoie de dovezi medicale sau de diagnostic. Aceasta a dus la înregistrarea de către poliția scoțiană a infractorilor sexuali ca fiind femei dacă suspectul se „identifică" ca femeie - chiar dacă biologic este încă bărbat - ceea ce, în afară de ceea ce ar putea crede victimele însele, înseamnă că politica în sine denaturează statisticile privind violurile. Acesta este motivul pentru care Adam Graham a fost acuzat ca femeie, condamnat ca femeie și plasat într-o închisoare pentru femei; acum se pare că a fost eliminat complet în urma declarației lui Nicola Sturgeon.

Dar există și alte „Isla Brysons". Serviciul penitenciar scoțian (Scottish Prison Service - SPS) a fost întrebat câte femei transgender se află în prezent în închisorile pentru femei din Scoția. Ei ne-au trimis cele mai recente cifre conținute în raportul trimestrial al serviciului. În luna septembrie, conform tabelului statistic, existau cinci femei transgender deținute. Și, se pare, s-ar putea să fie mai multe. Pe lângă aceste cifre seci, există însă un set mai îngrijorător.

Ca răspuns la o solicitare anterioară de libertate a informațiilor (în iunie anul trecut), SPS a dezvăluit că din totalul de 16 deținuți transsexuali de sex masculin și feminin din închisorile scoțiene, opt au făcut tranziția în arest preventiv sau în urma unei condamnări și șase au fost condamnați pentru infracțiuni sexuale. Nu există informații disponibile cu privire la cine din acest număr ar putea solicita în prezent mutarea într-o închisoare pentru femei. Dezvăluirea subliniază îngrijorarea că unele dintre aceste persoane exploatează pur și simplu sistemul pentru a primi mai ușor „închisoare" într-un mediu mai puțin dur sau acționează cu motive ascunse mai sinistre; în acest sens, îmi vine în minte analogia cu o vulpe într-un coteț de găini.

Evidențiem astăzi numeroase exemple de astfel de comportamente de prădător. Un deținut transsexual deosebit de controversat este Katie Dolatowski, de 1,80 m, condamnat pentru pedofilie. În decembrie, când Katie a fost trimis la Cornton Vale - aceeași închisoare exclusiv feminină din care Bryson tocmai a fost îndepărtat - protestatarii s-au adunat în fața închisorii pentru a demonstra împotriva transferului „scandalos și complet nepotrivit".

În 2018, tânărul de 22 de ani, care  se identifică ca femeie, a agresat o fetiță de 10 ani în toaleta supermarketului Morrisons din Kirkcaldy, Fife. Fata a fost împinsă într-o cabină și i s-a ordonat de către Dolatowski să își dea jos pantalonii. Mama ei a declarat că fiica ei era isterică după atac și că a suferit flashback-uri. Cu o lună mai devreme, Dolatowski a filmat în secret o fată de 12 ani în toaleta unui alt supermarket. Rhona Hotchkiss este un fost director al închisorii de femei Cornton Vale. „Marea majoritate a deținuților [precum Isla Bryson] nu se identifică ca fiind transsexuali până când nu au fost fie arestați, fie acuzați sau încarcerați. Cred că ei se gândesc că, în multe privințe, vor crede că va fi o sentință mai ușoară petrecută în domeniul femeilor, deoarece închisorile de femei nu sunt la fel de agresive, nu sunt atât de grav violente ca închisorile de bărbați.”

Se ocupase de un comportament inadecvat? „Da", a răspuns ea. „Am întâlnit bărbați care pretindeau că sunt femei și care apoi se comportau în moduri foarte sexuale în închisorile pentru femei”. Ea crede că personalul de la Cornton Vale „nu va fi mulțumit” că Isla Bryson a fost ținut acolo sau că Katie Dolatowski a fost transferat la închisoarea, care este situată între Edinburgh și Glasgow. „Vor urî acest lucru”, a spus ea.
 
Paris Green (născut Peter Laing) a început o pedeapsă minimă de 18 ani la Cornton Vale în 2013. Împreună cu doi complici, Green, în vârstă de 22 de ani, care a făcut tranziția în 2011, a atras un bărbat în apartamentul lui, l-a legat și l-a torturat timp de mai multe ore, agresându-l sexual și bătându-l atât de rău încât i-au lăsat o urmă pe gât. La câteva săptămâni de la sosirea sa la Cornton Vale, după ce a fost acuzat că a întreținut relații sexuale cu alți deținuți, a fost mutat în aripa pentru femei de la HMP Edinburgh.
 
 La începutul acestei luni, Jonathon Mallon, în vârstă de 40 de ani, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2014, după ce a atacat sexual o serie de femei vulnerabile, ar fi declarat autorităților de la închisoarea din Edinburgh că acum vrea să i se spună „Charlene". El s-ar fi lăudat colegilor de celulă că va fi mutat într-o închisoare pentru femei până la Paște.
 
Cu toate acestea, poate că nimeni nu ilustrează mai bine drepturile deținuților transsexuali decât Sophie Eastwood, în vârstă de 36 de ani, care s-a născut sub numele de Daniel Eastwood. Eastwood, care a primit 18 luni de închisoare într-un institut pentru tineri infractori pentru conducere periculoasă în 2014, trebuia să fie eliberat când și-a strangulat mortal colegul de celulă cu o pereche de șireturi și a fost închis pentru minimum 15 ani. El a „făcut tranziția" la o femeie în 2018, dar acum se identifică ca un copil la închisoarea Polmont (un institut pentru tineri infractori de sex masculin) din Falkirk. Aici, el cere ca gardienii să-i dea scutece, să-i amestece mesele ca și cum ar fi mâncare pentru bebeluși și să-i ofere o păpușă - și să-l  țină de mână - ori de câte ori iese din celulă.
 
Sună ridicol - este ridicol - dar protocoalele privind identitatea de gen și schimbarea de sex din închisorile scoțiene, elaborate împreună cu Scottish Trans Alliance și grupul de presiune Stonewall, oferă privilegii extinse deținuților transsexuali. Ar trebui să li se permită, se precizează în politică, „îmbrăcăminte, proteze, proteze toracice, coafuri/peruci și alte echipamente necesare pentru a le facilita schimbarea de sex și pentru a-și exprima identitatea de gen". Comportamentul prădător al deținuților transsexuali în general a fost evidențiat într-un studiu publicat anul trecut în British Journal of Criminology de către Dr. Matthew Maycock, un profesor universitar de la Universitatea Dundee. Acesta a intervievat deținuți biologic de sex feminin din patru închisori scoțiene. Unul dintre deținuți a povestit despre un deținut numit „Susan".

Referindu-se la Susan prin pronumele masculin, deținutul a spus: „Părerile lui erau total greșite. El voia să fie în această sală pentru că voia să facă sex cu o mulțime de fete". Un alt deținut și-a amintit de o primă întâlnire neplăcută cu deținutul transsexual „Miriam": „Nu spun că sunt o mironosiță, dar această persoană („Miriam”) s-a așezat jos, în primele cinci minute de când l-am întâlnit [a spus]: „Oh, da, acel 50 Shades Of Grey, e prea timid, e prea blând pentru mine". Este un om mare și greu... Este un om mare și intimidant". Mai multe femei s-au plâns de bărbați care au făcut tranziția în custodie înainte de a reveni la sexul lor natural la eliberare.

Una dintre ele i-a spus doctorului Maycock: „Am tratat-o pe această fată (Ruth) ca pe o femeie. Am tratat-o cu cel mai mare respect. Și întotdeauna am întrebat-o: „De ce ai nevoie?", iar apoi, când „Janice" [o altă deținută] ne-a spus că după ce a ieșit din închisoare [s-a transformat din nou în bărbat], ne-a durut, pentru că am încercat să o ajutăm, am încercat să o facem să se simtă binevenit. Am simțit că, personal,  era un bărbat care dorea o evadare ușoară din domeniul masculin”.

O a treia femeie, vorbind despre aceleași probleme, este citată și ea în raport.

„Ultima care a ieșit... trăind ca un bărbat”, dezvăluie ea. „Cea dinaintea ei a ieșit, trăind din nou ca bărbat. În timp ce era în sală, le spunea oamenilor: „Nu-mi mai iau medicamentele pentru că nu pot să am o h*** *. Nu am o problemă în a trăi cu persoane trans, ci în a trăi cu persoane care manipulează sistemul și pretind că sunt trans.” Situația este similară în Anglia, unde numărul deținuților trans a crescut.

La sfârșitul lunii martie 2022, existau 230 de deținuți cu un sex diferit de cel cu care s-au născut - față de 197 în anul precedent. Dintre aceștia, 162 erau bărbați  transsexuali care se născuseră de sex masculin, dar acum considerau că sunt femei - iar șase dintre ei se aflau în închisori pentru femei, a dezvăluit Ministerul Justiției în raportul său anual privind egalitatea de șanse. Dintre cei 230, 97 - 42% - fuseseră încarcerați  pentru infracțiuni sexuale. Este probabil că majoritatea erau bărbați biologici care trăiau ca femei și nu invers, deoarece marea majoritate a infracțiunilor sexuale sunt comise de bărbați. Dovezile nu fac de râs ceea ce se întâmplă în închisorile noastre în acest moment - de ambele părți ale frontierei?

În urma farsei Isla Bryson/Adam Graham, analistul politic Lucy Hunter Blackburn, fost funcționar public în cadrul guvernului scoțian, care a publicat propriul său raport privind modul în care sunt tratați deținuții trans, a declarat: „Avem două sisteme în funcțiune aici, cel scoțian și cel englezesc, și ambele se destramă. Ne aflăm într-un moment al istoriei în care oamenii vor să spargă barierele și să gândească diferit. Dar nu cred că normalizarea prezenței violatorilor și a infractorilor sexuali în închisorile pentru femei este calea de urmat. Nimeni nu are o viață liniștită în închisoare, dar există un număr disproporționat de deținuți care se identifică ca fiind trans. Isla Bryson a fost condamnat pentru două violuri relativ recente. Trebuie să te întrebi pentru ce trebuie să fii condamnat pentru a fi evaluat ca fiind un risc prea mare pentru a merge într-o închisoare pentru femei.”

El a fost mutat acum, dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat un asemenea scandal?, conchide publicația britanică citată.