ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O reizbucnire a violențelor în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, susținută de Erevan, provoacă temeri privind un război major între Azerbaidjan și Armenia în Caucazul de Sud, unde Ankara și Moscova își dispută influența. Începând de duminică, 27 septembrie, au loc confruntări între forțele enclavei separatiste, susținute politic, militar și economic de Armenia, și cele din Azerbaidjan, acestea fiind cele mai violente din 2016 până în prezent.

O reuniune de urgență cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din regiunea disputată Nagorno-Karabah urmează să aibă loc marți la inițiativa Germaniei și Franței, au afirmat luni surse diplomatice, relatează AFP, citată de Agerpres. Alte țări care susțin acest demers sunt Estonia, Belgia și Marea Britanie.

Armenia a decretat duminică legea marțială și a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah. Cele două țări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deși în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah și de-a lungul frontierei dintre ele.