ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul va transmite Comisiei Europene, în perioada următoare, documentele privind planul național de adoptare a monedei euro și raportul de fundamentare al acestuia, a anunțat miercuri premierul Viorica Dăncilă. Ea a spus că Guvernul își asumă adoptarea monedei euro de către România până în 2024.
 
„Vom discuta astăzi (miercuri-n.r) despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, elaborate în cadrul Comisiei Naționale, constituită în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiștilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societății civile și desigur a tuturor instituțiilor cu resposabilități în domeniu. În cursul anului trecut comisia din care au făcut parte reprezentanți ai acestor structuri au avut o activitate intensă cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul național de adoptare a monedei euro și raportul de fundamentare a acestui plan. Astăzi, Guvernul își va însuși aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

În noiembrie anul trecut, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, afirma că România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb, o antecameră a zonei euro, în 2024, unde trebuie să rămână cel puțin doi ani până la adoptarea monedei unice, scrie ecoomica.net.

Isărescu preciza că 2024 este un orizont rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb.