ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:25 Administrația Prezidențială a reacționat, duminică, după anunțul premierului Dăncilă privind mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim. „Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern”, precizează comunicatul Cotroceniului. 

 Președintele Klaus Iohannis consideră că, prin declarațiile referitoare la mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă „demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe”, se spune în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum”, continuă comunicatul.

„Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern. Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, se spune în finalul textului.
 
Știrea inițială

Viorica Dăncilă a anunțat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul României a inițiat un proces de evaluare a oportunității mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunț astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, astăzi, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii, relatează Agerpres.

Viorica Dăncilă a reamintit că președintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim și a apreciat că acest demers a fost unul „admirabil și curajos”.

„Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internațional un proces de reflecție”, a precizat ea.

Israel și Statele Unite sunt „partenerii strategici speciali ai României și marii prieteni ai poporului român, a reamintit premierul român, menționând că anul trecut România a sărbătorit 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Israel. Totodată, ea a subliniat că România își manifestă „deschiderea pentru continuarea dialogului păcii” dintre israelieni și palestinieni.

”În anii '60 și '70, atunci când alte țări și-au întrerupt relația cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia făcut. Fiindcă prietenia are valoare atunci când e nevoie de ea. Am rămas o voce importantă în timpul procesului de pace, în special cel de la Camp David, care a adus pacea dintre Israel și Egipt. România își manifestă deschiderea pentru continuarea dialogului păcii dintre israelieni și palestinieni", a spus ea.

Viorica Dăncilă a mai declarat că urmează să aibă loc o ședință comună a guvernelor României și Israelului.