ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viorica Dăncilă, aflată în vizită în Republica Macedonia, a declarat la Skopje că este primul prim-ministru care vizitează această țară, dar și că cetățenii acestei țări sunt „macedoni”, în loc de „macedoneni”.
 
„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi la Skopje ca primul prim ministru care vizitează Republica Macedonia", a spus Viorica Dăncilă la începutul declarației comune pe care a susținut-o alături de omologul său macedonean, Zoran Zaev. În acest moment paharul aflat pe pupitrul premierului macedonean s-a spart, ceea ce a făcut-o pe Viorica Dăncilă să se oprească din discurs pentru câteva clipe, relatează Mediafax.
Premierul Viorica Dăncilă a greșit și când a afirmat că cetățenii Republicii Macedonia sunt „macedoni", în loc de „macedoneni".

Dăncilă a mai afirmat și că aromânii sunt cetățeni, în loc de etnici de naționalitate macodoneană, în contextul în care s-a referit la comunitățile aromânilor din Republica Macedonia și macedonenilor din România.

Primul premier care a vizitat Republica Macedonia a fost Tony Blair, șef al guvernului Marii Britanii, care a efectuat vizita pe 3 mai 1999. Ultima oară Republica Macedonia a fost vizitată tot de un premier britanic, respectiv Theresa May, pe 17 mai 2018. În total, după ce Republica Macedonia și-a declarat independența, în 1991, nu mai puțin de 24 de premieri au vizitat această țară.