ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viorica Dăncilă este acuzată de discriminare. Șefa Guvernului s-a trezit în mijlocul unui scandal în urma unei declarații pe care a făcut-o, joi, la Antena3.

 „Am văzut atitudinea doamnei Monica Macovei și acest lucru ne-a creat o stare de tristețe, pentru că probleme sunt în multe țări, fiecare țară își are problemele ei, dar și le rezolvă pe plan intern. Nu vii să îți pârăști propria țară și să ceri să o judece alte 27 de țări în plenul Parlamentului European”, a spus Viorica Dăncilă, la Sinteza Zilei. „Acești oameni sunt autiști”, a concluzionat premierul, fost europarlamentar.

Asociațiile care apără drepturile persoanelor cu autism au anunțat că vor depune plângeri.

Președintele Asociației Autism Europa Bistrița, Ana Dragu, critică, într-o postare pe Facebook, afirmația premierului Viorica Dăncilă, care i-a catalogat drept „autiști” pe cei care  dezinformează UE, în ciuda faptului că „stiu adevărul", Dragu afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz.

„Consiliul National pentru Combaterea Discriminării România, aceasta este o sesizare prin care Asociația Autism Europa Bistrița vă solicită să luați măsurile impuse de lege pentru demnitari care jignesc mii de pacienți cu autism și utilizează un limbaj care instigă la dispreț și desconsiderare, lezând demnitatea umană", scrie Ana Dragu.

Conform Anei Dragu, „peste 9000 de copii cu tulburări de spectru autist din România sunt încadrați în grad de handicap", iar "statul nu a fost în stare NICI MĂCAR SĂ ÎI NUMERE, darămite să le asigure serviciile psihologice și sociale necesare pentru a-i ajuta să devină adulți cât mai funcționali", scrie news.ro.

CNCD s-a autosesizat

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, susține că persoanele publice care fac astfel de afirmații ar trebui să se retragă din viața publică și că instituția pe care o conduce s-a autosesizat.

”Eu cred că trebuie să ajungem la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnaliști, atunci când fac declarații discriminatorii să se retragă din viața publică. Aceasta este sancțiunea efectivă într-o societate democratică funcțională”.  Întrebat de ce crede că politicienii folosesc termenul ”autist” în situații cu sens negativ, Azstalos a răspuns: ”Eu aș punea-o ca o lipsă de cultură și o lipsă de rigoare și de responsabilitate în declarații publice”, scrie news.ro.