ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul în care Gabriel Liiceanu a declarat în demisia sa din Grupul pentru Dialog Social că 95% din sediul GDS este acum „o cârciumă”, jurnalistul Victor Roncea i-a solicitat prim- ministrului Viorica Dăncilă să întreprindă urgent o acțiune pentru a salva monumentul istoric din Calea Victoriei 120 de profitorii imobiliari.
 
Roncea îi cere premierului Dăncilă să revoce Hotărârea de Guvern Nr. 862 / 7.10.2014 emisă de Victor Ponta, prin care acesta oferea imobilul în regim gratuit GDS-ului și propune returnarea clădirii Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru o expoziție permanentă despre satul românesc dedicată turiștilor străini sau transformarea ei în cantină pentru săraci, azil de bătrâni sau cămin de copii ai străzii.
 
Iată scrisoarea acestuia remisă premierului:

Către: Prim Ministrul României, Doamna Viorica Dăncilă
CC: Secretariatul General al Guvernului,

Stimată Doamnă Prim Ministru,

În data de 8 ianuarie 1990, tartorul FSN Silviu Brucan, considerat de Parchetul General drept unul dintre principalii vinovați de crimele din decembrie 1989 - inculpat pentru crime contra umanității - , ca membru al unui grup preconstituit pentru a prelua conducerea țării după uciderea lui Nicolae Ceaușescu, a încredințat cu de la sine putere unui grup neînființat legal la acea data, Grupul pentru Dialog Social, fondat chiar de către el de altfel, grandiosul sediu din Calea Victoriei 120, proaspăt amenajat pentru Nicu Ceaușescu.

De atunci și până azi, imobilul, care aparține în acte de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" și care a ajuns într-o stare deplorabilă, a fost reatribuit spre folosință gratuită grupului de interese în cauză, de către diverși premieri așa-numiți de către editorialiștii gazetei "22" a GDS, ai „ciumei roșii": de la Năstase la Tăriceanu și Ponta. Tot Adrian Năstase a declarat asociația GDS ca fiind de "utilitate publică".

În această perioadă, de aproape trei decenii, o parte din acest sediu oferit gratuit de stat pentru activitatea grupului format azi din 51 - 1 de persoane, majoritatea cu un nivel material destul de ridicat, de la europarlamentari la senatori (societari civili?), a fost subînchiriat unui club/bar/restaurant și chiar și "Librăriei din fundul curții" lui Gabriel Liiceanu, transformată apoi într-un magazin de suveniruri japoneze pentru fiul său. Cu ocazia demisiei publice a patronului Humanitas din Grupul pentru Dialog Social, am constatat cu uimire că situația stă mult mai grav decât ne imaginam pentru societatea para-civilă din Calea Victoriei 120.

Astfel, am aflat chiar din gura dlui Liiceanu, într-un reproș lung adresat dlui Cornea, actualul președinte al CC al GDS, că sediul în cauză, cu o suprafață de câteva sute de metri pătrați și o curte generoasă, oferit gratis de Guvern, adică de popor, pentru acum doar 50 de persoane, în loc să găzduiască un azil de bătrâni sau eventual încă un "MagiCamp", orășenesc, pentru copii, a fost transformat într-o... "cârciumă"!, conform exprimării filosofului numit.

Iată citatul alarmant din demisia publică a personajului în cauză: „Am fi meritat o explicație cât de mică, Andrei, despre cum de s-a ajuns, de pildă, să-i puneți în brațe cârciumei Macondo toată clădirea sediului nostru din Calea Victoriei. Toată! De fapt doar 95% din suprafața ei, căci camera secretariatului lui Tibi Czink n-a devenit încă bucătărie. (Când abordăm acest subiect, Magda - Cârneci, n.n. - devine nervoasă.) În sfârșit, una peste alta, să dați toată clădirea, chiar și istorica sală de întâlniri a Grupului, bântuită de fantomele glorioase ale trecutului, înecate acum în miros de ciorbe și fripturi."

Având în vedere aceste informații din interior este evident, pentru oricine, că, de fapt, GDS nu mai are nevoie de sediul impozant din calea Victoriei 120 pentru a funcționa, din moment ce l-a încredințat în proporție de 95% unei „cârciumi".
 
Casa Algiu sau Toma Stelian din Calea Victoriei 120, în prezent încă sediul GDS, a fost construită pentru Mihai Algiu în 1875 de arhitectul P. Gautterau, în stil clasic (Louis XIV), și apoi cumpărată în 1895 de Toma Stelian, care a locuit în ea până în 1914 când s-a mutat în palatul pe care i l-a construi arhitectul Berindei pe șoseau Kiseleff, în prezent, ce coincidență, sediul PSD.  Deși este monument istoric, casa superbă primită plocon de GDS se află într-o stare avansată de dregradare, ca urmare a lipsei de îngrijire adecvată a acesteia, după cum poate constata orice trecător pe Calea Victoriei. Chiria corectă pe care statul ar fi putut să o încaseze timp de 29 de ani pe acest domeniu, conform prețului pieței, depășește câteva milioane de euro. De care au profitat până acum 50 de oameni.

În consecință, vă solicităm:

1. Analizarea Hotărârii de Guvern Nr. 1551 / 23.09.2004 emisă de Adrian Năstase pentru a evalua dacă GDS mai întrunește cerințele unei asociații de utilitate publică, în actualele condiții.

2. Revocarea de urgență a Hotărârii de Guvern Nr. 862 / 7.10.2014 emisă de Victor Ponta și returnarea clădirii Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" pentru o expoziție permanentă despre satul românesc dedicată turiștilor străini sau transformarea ei în cantină pentru săraci, azil de bătrâni sau cămin de copii ai străzii.
 
Vă mulțumesc și aștept răspunsul Dvs,

Victor Roncea,
Jurnalist”