ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa un sfert de milion de sași din Transilvania au lăsat în urmă, în timpul migrației de dinainte și după 1990, cetăţile pe care le-au ridicat, apărat şi păstrat sute de ani. Odată cu plecarea lor în Germania au dispărut și meșterii. Cu ajutorul Fundației Prințului de Wales, acum, câțiva oameni dinsatele comunei braşovene Buneşti, toţi voluntari, vor învăța de la maiştri aduşi de peste hotare cum să repare şi să reînvie aceste clădiri.

Printre cei plecaţi din Transilvania au fost şi zidarii, tâmplarii - meşteri ce au construit şi au avut grijă de cetăţile şi casele din zonă. Oamenii învăţau de la o generaţie la alta cum să întreţină şi să păstreze clădirile devenite istorice, relatează digi24.ro.

O echipă de 11 voluntari coordonaţi de Henry Rumbold are pe parcursul acestei săptămâni, misiunea de a reabilita un zid care face legătura între casa şi şopronul unei familii. Înainte de a decide care sunt materialele potrivite pentru a reabilita zidul şi în ce mod se va face reabilitarea, voluntarii vor încerca să pună un diagnostic. Îndepărtează tencuiala până la piatră pentru a analiza infiltraţiile şi curburile care au survenit în timp.

După ce au fost instruiţi, voluntarii s-au apucat de treabă. Îndepărtează strat după strat de pe zid pentru a-l readuce la viaţă. „Probabil fundaţia nu e destul de adâncă. Cum pământul cade tot timpul, probabil asta e cauza principală. Hotărâm împreună ce este de făcut în continuare”, spune un voluntar.

În cele din urmă, decizia aparţine meşterului.

„Acum am terminat prima etapă. Am curăţat peretele de tencuială. Ce am descoperit? Am descoperit o crăpătură aici, o mică fisură în partea cealaltă. Întrebarea e ce facem în pasul următor. Vreau să vă gândiţi fiecare la ce vom face în continuare ca să reparăm acest zid. Trebuie să vedem care e problema cu fundaţia. Oricum trebuie să vezi dacă fundaţia e bună, dar chiar dacă fundaţia stă destul de bine, poate, nu se ştie încă, oricum nu poţi să-l repari, trebuie să îl dai jos şi să-l faci la loc cum e. Nu este o opţiune, trebuie să reparăm zidul, să-l conservăm”, spune Henry Rumbold.

Şi pentru asta voluntarii vor lucra câteva zile.