ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:43 Papa Francisc s-a urcat în avion pentru a pleca spre Roma. Vizita de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat.

Papa Francisc s-a îmbarcat, duminică, în aeronava Tarom care urmează să decoleze de pe aeroportul din Sibiu, cu destinația Roma. La plecare, Suveranul Pontif a binecuvântat mai mulți copii prezenți la aeroport, primind flori de la oameni și fotografiindu-se cu aceștia.
 
ACTUALIZARE 2.06/ 13:13 Papa Francisc i-a beatificat duminică pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri, în cadrul slujbei care a avut loc pe Câmpia Libertății din Blaj în prezența a o sută de mii de credincioși. 
 
Cei șapte episcopi greco-catolici martiri beatificați, duminică, au lăsat poporului român o „prețioasă” moștenire, ce poate fi sintetizată în două cuvinte - libertate și milostivire, a transmis Papa Francisc, în fața a zeci de mii de persoane, care au participat la slujba oficiată pe Câmpia Libertății de la Blaj. 

Cei șapte episcopi greco-catolici români proclamați duminică Fericiți sunt: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Ei au fost torturați și prigoniți de regimul comunist și au murit între anii 1950 - 1970. 

„Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea și la distrugerea celui care nu putea să se apere și reduceau la tăcere vocile disonante", a spus Papa Francisc. 

Suveranul Pontif a subliniat că, în fața persecuției "neîndurătoare" din partea regimului, cei șapte episcopi au dat dovadă de o credință și de o iubire "exemplare" pentru poporul lor. 


Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, a fost cel care a citit cererea prin care a solicitat Papei Francisc să-i declare Fericiți pe cei șapte episcopi martiri, „care au ales să moară, decât să se lepede de credința lor catolică”. 
Apoi, Suveranul Pontif a susținut un discurs în care a mulțumit românilor pentru primirea călduroasă de care a avut parte.
 
ACTUALIZARE 19:00  Papa Francisc a plecat sâmbătă seară de la Iași, unde vizitase Catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină” și participase la o întâlnire cu tinerii și cu familiile în Piața Palatului Culturii. De la Iași, acesta va călători cu avionul la București, unde își va petrece noaptea, urmând ca duminică să se deplaseze la Blaj pentru ceremonia de beatificare a episcopilor greco-catolici martiri și la Sibiu, pentru ceremonia de rămas-bun de la Aeroportul Internațional. 
  
ACTUALIZARE 17:00 Papa Francisc a ajuns, sâmbătă după-amiază, la Iași, unde are programată o vizită la Catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină”, urmată de o întâlnire mariană cu tinerii și cu familiile la Palatul Culturii, potrivit Agerpres

Papa Francisc, însoțit de episcopul catolic Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroport de episcopul auxiliar catolic de Iași, Aurel Percă, și de primarul municipiului, Mihai Chirica, după care a fost preluat de un autoturism Dacia Logan pentru a ajunge la Catedrala „Sfânta Maria Regina”, unde a avut o întâlnire cu circa 800 de bătrâni și bolnavi. Ulterior, va avea o întâlnire la Palatul Culturii cu circa 60.000 de pelerini din România și Republica Moldova, în fața cărora va pronunța un discurs și va dialoga cu tinerii și familiile. Sunt așteptați să participe premierul Viorica Dăncilă și alți membri ai Guvernului, dar și omologul ei din Republica Moldova, Pavel Filip.

Pe scena din centrul municipiului Iași se vor afla Papa Francisc și invitații săi, corul, tinerii și vârstnicii care vor constitui imaginea de ansamblu a sloganului „Să mergem împreună!”, precum și o hartă a României pe care sunt punctate simboluri sugestive legate de vizita papală. La final, vor concerta artistul Gheorghe Zamfir și Orchestra Metropolitană București.

ACTUALIZARE 1.06/ 12.00 Mesa susținută de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc a început, sâmbătă, slujba fiind în limba italiană. Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial a fost scoasă din biserica franciscană statuia Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Șumuleu-Ciuc este un loc important de pelerinaj pentru credincioșii romano-catolici. În fiecare an are loc aici o impresionantă procesiune, cu ocazia Rusaliilor. Azi-noapte, bisericile catolice din Miercurea Ciuc au fost deschise pentru pelerinii care doresc să se odihnească în drumul lor către sanctuarul de la Șumuleu.
 
De aici, Papa Francisc va pleca spre Iași, unde va vizita Catedrala”Sfânta Maria Regina” și va avea o întâlnire cu tinerii și cu familiile la Palatul Culturii.
 
Duminică, în ultima zi a vizitei sale în țara noastră, Suveranul Pontif va oficia pe Câmpia Libertății din Blaj, în județul Alba, slujba de beatificare a 7 episcopi greco-catolici martiri
 
ACTUALIZARE 19:30 Vizitarea Catedralei Mântuirii Neamului. 
 
Prima zi a Papei Francisc în România s-a încheiat cu Liturghia oficiată în catedrala „Sfântul Iosif” a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, începând cu ora 18:10, conform programului oficial.

„În Biserică, unde se întâlnesc rituri diferite, atunci când nu au întâietate afilierea personală, propriul grup sau etnia, ci Poporul care îl laudă împreună pe Dumnezeu, se întâmplă lucruri mărețe. Să spunem cu tărie: fericit cel ce crede (cf. In 20,19) și are curajul de a crea întâlnire și comuniune. (...) Să fim conștienți că pe noi ne invită profetul să nu ne temem, să nu ne descurajăm. Pentru că Domnul Dumnezeul nostru este în mijlocul nostru, el este un salvator puternic. Această certitudine, ca și pentru Maria, ne dă dreptul să cântăm și să tresăltăm de bucurie. (...) Fără bucurie rămânem paralizați, sclavi ai mâhnirilor noastre. Deseori, problema credinței nu constă în lipsa de mijloace, de structuri și de cantitate, nici măcar în prezența celui care nu ne acceptă; problema credinței este lipsa bucuriei. Credința se clatină atunci când ne lăsăm duși de valul tristeții și al descurajării. Când trăim în neîncredere, închiși în noi înșine, contrazicem credința”, a atras atenția Papa Francisc la catedrala catolică de lângă Piața Revoluției, citat de Agerpres

Reprezentantul creștinismului apusean le-a transmis catolicilor din București să fie „promotori ai culturii întâlnirii”.

„Aș vrea să le mulțumesc acestor umili învingători, acestor sfinți "de alături", care ne arată calea. Lacrimile lor n-au fost fără rost, au fost rugăciune care s-a ridicat la cer și a udat la rădăcină speranța acestui popor. Dragi frați și surori, Maria merge, întâlnește și se bucură pentru că a purtat ceva mai mare decât ea însăși: a fost purtătoarea unei binecuvântări. Asemenea ei, nici noi să nu ne temem să fim purtătorii binecuvântării de care România are nevoie. Voi să fiți promotorii culturii întâlnirii care să dezmintă indiferența și diviziunea și să permită acestui pământ să cânte cu tărie milostivirile Domnului!”, a îndemnat Papa Francisc. 
 
ACTUALIZARE 18:00 Patriarhul Daniel l-a întâmpinat pe Papa Francisc pe esplanada Catedralei Naționale Ortodoxe din București, la scurt timp după întâlnirea bilaterală de la Palatul Patriarhiei. Cei doi au intrat în jurul orei 17:00 în Catedrala Mântuirii Neamului, unde fiecare a rostit câte un cuvânt de salut pascal, informează Agenția de Știri Basilica

Patriarhul Daniel i-a mulțumit Papei Francisc pentru sprijinul acordat credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte state apusene, unde „Biserica Romano-catolică a pus la dispoziția comunităților ortodoxe românești 426  lăcașuri de cult, 306 în Italia și 120 în alte țări din Europa Occidentală”.

După mesajul de întâmpinare, Patriarhul României i-a oferit Papei Francisc o icoană a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și al Catedralei Naționale.

În mesajul său, Papa Francisc s-a concentrat pe importanța rugăciunii „Tatăl Nostru”, pe care Fiul lui Dumnezeu a transmis-o apostolilor ca mod de adresare către Tatăl Ceresc și care a rămas comună pentru toate cultele creștine.

„Ea sintetizează identitatea noastră de fii și, în special, de frați care se roagă unul lângă celălalt (...) Rugăciunea Tatăl Nostru afirmă certitudinea promisiunii făcute de Iisus ucenicilor săi: «Nu vă voi lăsa orfani» (In14,18) și ne oferă încredere să primim și să acceptăm fratele ca pe un dar”, a subliniat înaltul prelat catolic.
 
„Trebuie să găsim puterea de a ierta din inimă pe fratele nostru, așa cum Tu, Tată, ierți păcatele noastre: să lăsăm trecutul în urmă și să îmbrățișăm împreună prezentul. Ajută-ne, Tată, să nu cedăm în fața fricii, să nu vedem în deschiderea față de celălalt un pericol; să avem puterea de a ne ierta și de a merge înainte, curajul de a nu ne mulțumi cu o viață liniștită și de a căuta mereu, cu transparență și sinceritate, chipul fratelui. Iar când răul, pândind la ușa inimii, ne va împinge să ne închidem în noi înșine, când ispita de a ne izola ne va copleși, ascunzând substanța păcatului care constă în îndepărtarea de Tine și de aproapele nostru, Tată, continuă să ne susții. Încurajează-ne să descoperim în fratele de lângă noi un sprijin pe care Tu ni l-ai pus alături pentru a merge spre Tine și să avem împreună curajul de a spune 'Tatăl nostru'”, a concluzionat conducătorul creștinismului apusean, citat de Agerpres

Papa Francisc a rostit rugăciunea Tatăl nostru în limba latină, după care a urmat un concert de cântări pascale catolice.

Apoi, Patriarhul Daniel a rostit rugăciunea Tatăl nostru în limba română, după care o corală preoțească a intonat cântări pascale ortodoxe.

La ieșirea din Catedrala Națională, Patriarhul României și Papa Francisc au salutat credincioșii cu formula pascală „Hristos a înviat!”.
 
 
ACTUALIZARE 16:45 Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu Patriarhul Daniel și membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române la Palatul Patriarhiei din București, în contextul vizitei de trei zile pe care înaltul prelat catolic o face în România, informează Agenția de Știri Basilica.

Delegația condusă de Papa Francisc a fost întâmpinată de Patriarhul Daniel în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în prezența ierarhilor Sinodului B.O.R., în jurul orei 15:45, după care a urmat o întrevedere privată între cei doi conducători bisericești. Ulterior acesteia, în Sala Conventus au fost adresate cuvântări oficiale bilaterale.

Patriarhul României a făcut referire la întâlnirea dintre Patriarhul Teoctist și Papa Ioan Paul al II-lea, din perioada 7-9 mai 1999.

„Predecesorii noștri ne cheamă astăzi și pe noi să apărăm și să promovăm credința în Hristos și valorile creștine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generații credința în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume și credința în viața eternă a persoanei umane. Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm și să promovăm familia creștină tradițională formată din bărbat, femeie și copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrânește rapid”, a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Agerpres

Acesta a evidențiat în discursul său necesitatea îmbinării misionare a predicării Evangheliei și a faptelor milosteniei creștine: 

„Predicarea Evangheliei lui Hristos înseamnă astăzi să unim Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu acțiunea socială în ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi și marginalizați. În același timp, Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea, reconcilierea și solidaritatea în societate pentru ca iubirea lui Hristos pentru toți oamenii să fie percepută ca fiind binecuvântare, pace și bucurie, pentru persoane și pentru popoare”, a afirmat Patriarhul Daniel.

La rândul său, Papa Francisc a reiterat importanța vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România pe care a numit-o „un dar pascal, un eveniment care a contribuit nu doar la reînflorirea relațiilor dintre ortodocși și catolici în România, ci și la dialogul dintre catolici și ortodocși în general”.

Totodată, acesta a amintit că „legăturile de credință care ne unesc își trag originea de la Apostoli, martorii Celui Înviat, în special de la legătura care îl unea pe Petru de Andrei, care, conform tradiției, a adus credința în aceste meleaguri”.
 
În consecință, reprezentantul creștinătății apusene a arătat că rădăcinile comune obligă la o împreună-lucrare, capabilă să-L mărturisească pe Hristos și celor care nu L-au cunoscut. 
 
„Să mergem împreună spre noi Rusalii. Traseul care ne așteaptă duce de la Paște la Rusalii: de la zorile pascale ale unității, răsărite aici, acum douăzeci de ani, am pornit la drum spre noi Rusalii. Pentru ucenici Paștele a însemnat începutul unui nou drum din care nu dispăruseră încă frica și nesiguranța. Asta a durat până la Rusalii, când, adunați în jurul Preasfintei Mame a lui Dumnezeu, apostolii, într-un singur Duh și în diversitatea și bogăția de limbi, l-au mărturisit pe Cel Înviat, prin cuvânt și viață. Continuăm drumul nostru de la certitudinea de a avea un frate alături până la împărtășirea credinței întemeiate pe învierea aceluiași Hristos. De la Paște la Rusalii: timp să ne adunăm în rugăciune sub ocrotirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu, să-l invocăm pe Duhul Sfânt unii pentru alții. Să ne reînnoiască Duhul Sfânt, El care respinge uniformitatea și căruia îi place să plăsmuiască unitatea în cea mai frumoasă și mai armonioasă diversitate. Focul lui să mistuie lipsa noastră de încredere; suflul său să înlăture reținerile care ne împiedică să dăm mărturie împreună despre viața nouă pe care ne-o oferă. El, făuritor de fraternitate, să ne dea harul de a merge împreună. El, creator al noutății, să ne insufle curaj să trăim inedite căi de împărtășire și de misiune. El, tăria martirilor, să ne ajute să nu zădărnicim sacrificiul lor. Dragi frați, să mergem împreună, spre lauda Preasfintei Treimi și spre beneficiul reciproc, pentru a-i ajuta pe frații noștri să-l vadă pe Iisus. Reînnoiesc recunoștința mea și vă asigur de afecțiunea, prietenia și rugăciunea mea și a Bisericii Catolice”, a concluzionat Papa Francisc, citat de Agerpres.
 
Acesta i-a oferit Patriarhului României o carte bisericească, intitulată Codex Pauli, și a primit din partea Patriarhului Daniel mai multe albume și DVD-uri despre Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, despre Palatul Patriarhiei, inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului în contextul Anului Centenar al Marii Uniri ș.a.

Întâlnirea de la Palatul Patriarhiei a ajuns la final în jurul orei 16:45, după care a urmat vizitarea Catedralei Naționale de către Papa Francisc.
 
 
ACTUALIZARE 16.00 Papa Francisc se va întâlni cu Patriarhul Daniel și va vizita Catedrala Națională. Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu patriarhul  României în Palatul Patriarhal, precum și cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Va urma  Rugăciunea „Tatăl nostru” rostită în latină în noua Catedrală a Mântuirii Neamului și Salutul Sfântului Părinte
 
ACTUALIZARE 13:45  La ceremonia de la Cotroceni au participat numeroși oficiali, printre care Patriarhul Daniel, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, foștii președinți ai României Emil Constantinescu și Traian Băsescu,  miniștri, diplomați români și străini.
 
În public, la ceremonia oficială pentru primirea Suveranului Pontif s-au aflat copii și tineri de la Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Studenților din România, Consiliul Tineretului din România, Școala Concordia, copiii de la corurile Campus Mundi/ Madrigal, Cercetași și Asociația Națională a Surzilor din România.

”Este important să recunoaștem mulții pași pe care i-a făcut România, inclusiv în mijlocul unor mari dificultăți și lipsuri: voința de a progresa în diferitele sectoare ale vieții sociale, civile și științifice a descătușat multe energii și inventivitate, a eliberat numeroase forțe creatoare altădată ținută captive și a dat un nou avânt multor initiative împingând țara spre secolul 21.
 
Va incurajez sa continuati munca de consolidare a structurilor si institutiilor necesare nu numai pentru a raspunde aspiratiilor legitime ale cetatenilor, dar si pentru a stimula si a crea conditiile pentru ca poporul vostru sa isi manifeste intreg potentialul si ingeniozitatea de care stim ca este capabil. Trebuie sa recunoastem in acelasi timp ca transformarile generate de deschiderea spre o noua era au adus cu sine odata cu beneficiile si aparitia unor inevitabile obstacole de depasit si a unor consecinte nu intotdeauna usor de rezolvat pentru a pastra stabilitatea sociala si pentru buna administrare a teritoriului.
 
Ma gandesc in primul rand la fenomenul emigratiei care a angrenat multe milioane de persoane care si-au lasat casa si patria pentru a cauta noi oportunitati de lucru si de viata demna. Ma gandesc la depopularea atator sate care in cativa ani s-au vazut parasite de o parte considerabila a locuitorilor lor, ma gandesc de asemenea la conscecintele pe care toate acestea le pot avea asupra calitatii vietii in acele locuri si la slabirea celor mai bogate radacini culturale si spirituale ale voastre si care v-au sustinut in cele mai urate vremuri ale voastre”

ACTUALIZARE 12: 23 Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Cotroceni. Papa Francisc a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Acesta a salutat mulțimea în limba română. ”Bună ziua!”, au fost cuvintele rostite de Papă.

 


ACTUALIZARE 11: 55
Papa Francisc a sosit, vineri, la București. Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internațional ''Henri Coandă'', de președintele Klaus Iohannis, împreună cu soția sa, Carmen Iohannis.

De la aeroport, Papa se va deplasa către Palatul Cotroceni, unde va avea loc, pe Platoul Marinescu, ceremonia oficială de primire.
 
 Știrea inițială

În a doua sa călătorie în estul Europei, din mai puțin de o lună, Papa Francisc va petrece, începând de vineri, 31 mai, trei zile în România, țară în care o majoritate covârșitoare a populației este creștin ortodoxă.

Vizita se va desfășura în perioada 31 mai - 2 iunie, la București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj și vine la invitația președintelui țării, a Conferinței Episcopilor Catolici din România și a prim ministrului. Prima parte a întrevederii cu Înaintestătătorul Bisericii Ortodoxe Române și cu Sinodul permanent se va desfășura la Palatul Patriarhiei.Apoi, Papa Francisc va fi întâmpinat de Părintele Patriarh Daniel la Catedrala Mântuirii Neamului.
 
Aici nu se va desfășura o Slujbă comună, cum s-a speculat în multe surse media, ci o întâlnire pusă sub semnul intonării dimpreună a rugăciunii comune Tatăl Nostru, precum și a unor cântări pascale catolice, dar care vor fi intonate în unic glas, de credincioșii catolici și ortodocși prezenti, deopotrivă.

Desfășurată sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală și ecumenică a Papei Francisc în România include, în prima zi, întâlniri cu autoritățile politice și societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române și Sfânta Liturghie din Catedrala "Sfântul Iosif".

*** La ora 11:30, președintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, ceremonia oficială de primire, la Palatul Cotroceni, fiind prevăzută pentru ora 12,05. Cei doi înalți oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, alte autorități, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic. Cu această ocazie, în prezența a aproximativ 400 de invitați, șeful statului român și Papa Francisc vor susține discursuri.

*** Vineri după-amiază, de la ora 15:45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa se va întâlni, de la ora 16,15, cu Sinodul Permanent al BOR.

*** Papa Francisc va merge apoi, la ora 17:00, la Catedrala Națională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe.

Potrivit Patriarhiei Române, „programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte și consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod și practicii din diaspora română când se folosește același lăcaș de cult”.

La ieșirea din Catedrală, Patriarhul Daniel și Papa Francisc vor saluta credincioșii prezenți cu salutul pascal „Hristos a înviat!".

*** De la ora 18:10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică „Sfântul Iosif", unde va rosti o omilie. Sfânta Liturghie de la Catedrala „Sfântul Iosif", la care reprezentanții Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioși, va dura o oră și 20 de minute.

Accesul pelerinilor în zona Catedralei "Sfântul Iosif" se va putea face vineri între orele 12,30 - 16,30, iar în zona Pieței Revoluției accesul va fi permis până la ora 17,30.

Pelerinii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valabil și să fie îmbrăcați într-o ținută decentă.

Este interzisă participarea la eveniment cu băuturi alcoolice, obiecte contondente sau cu animale.

Odată intrați în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la toalete, coșuri de gunoi, puncte de prim ajutor și alimentare cu apă, fiind permise gustările la pachet și apa, în cantități rezonabile.

Un număr de 300 de voluntari, care vor purta tricouri galbene, inscripționate cu sloganul "Sunt voluntarul Papei Francisc", îi vor îndruma și ajuta pe cei 25.000 de pelerini înscriși pentru eveniment. Aceștia vor primi un săculeț de culoare galbenă în care vor regăsi o șapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleț care va avea imprimat pe o parte steagul Vaticanului, iar pe alta drapelul României, materiale informative, broșuri cu textele și cântările liturgice și un rozariu.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București va pune la dispoziție și scaune dedicate special spovadei și împărtășirii pelerinilor.

Conform organizatorilor, în Capitală vor fi montate 15 ecrane de diferite dimensiuni, două urmând a fi puse la dispoziție de Primăria Generală a Capitalei. Prin intermediul acestora vor fi transmise în direct momentele vizitei Papei și un program artistic organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București, la care își dau concursul Corurile Madrigal și Cantus Mundi, Orchestra Simfonică București și cântăreața Monica Anghel.

În zona Catedralei "Sfântul Iosif" și în Piața Ateneului vor exista două scene de mici dimensiuni unde se vor desfășura momente artistice. Totodată, organizatorii au anunțat amenajarea unor zone speciale, dedicate persoanelor cu dizabilități și familiilor cu copii mici, acestea din urmă în zona Ateneului.