ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele chinez Xi Jinping intenționează să efectueze o vizită în Rusia, săptămâna viitoare, mai repede decât era plănuit, informează Reuters.

Mai multe surse familiare cu planurile au declarat pentru Reuters că Xi ar putea vizita Moscova săptămâna viitoare, o călătorie mai devreme decât se aștepta, ca răspuns la o invitație de lungă durată a președintelui Vladimir Putin.
 
Planurile sale de a organiza, de asemenea, o videoconferință cu Zelenski au fost raportate de Wall Street Journal, citând surse, pe care Reuters nu a putut să le confirme imediat în mod independent.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Kremlinul a declarat că nu are nimic de anunțat încă. Biroul președintelui Ucrainei nu a răspuns.

Sursele care au declarat pentru Reuters despre planul ca Xi să viziteze Moscova au refuzat să fie identificate, având în vedere sensibilitatea subiectului.

"De regulă, anunțurile privind vizitele oficiale străine sunt coordonate în mod sincron prin acordul reciproc al părților", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Când va exista o astfel de disponibilitate, vă vom anunța".

O vizită a lui Xi în Rusia ar fi un eveniment major pentru Putin, care prezintă războiul din Ucraina ca pe un conflict cu puterea combinată a Occidentului și a vorbit frecvent despre planurile sale de a-l găzdui pe Xi în lunile următoare. Rusia se bazează pe China pentru a cumpăra petrol și gaze pe care nu le mai poate vinde în Europa.

Dar dacă vizita lui Xi coincide cu o întâlnire video cu Zelenskiy, aceasta ar putea fi o lovitură și mai mare pentru ucraineni, care doresc ca Beijingul să rămână neutru în loc să își consolideze sprijinul pentru Moscova. Zelenskiy i-a cerut lui Xi să vorbească cu el.

China a refuzat să atribuie vina pentru război, opunându-se în același timp sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Ea a dezvăluit în februarie o propunere de plan de pace, întâmpinată cu scepticism în Occident, dar lăudată la Moscova și primită cu prudență de Zelenski.

Statele Unite au declarat în repetate rânduri, începând de luna trecută, că sunt de părere că China are în vedere înarmarea Rusiei, lucru negat de Beijing. Zelenski a declarat că dacă ar face acest lucru ar declanșa cel de-al Treilea Război Mondial, dar și că el crede că Beijingul este conștient de astfel de riscuri, lăsând să se înțeleagă că se îndoiește că acest lucru este probabil.

China și Rusia au încheiat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar cele două părți au reafirmat în mod repetat în public forța legăturilor lor. Cel mai înalt diplomat chinez a vizitat Moscova în februarie, în săptămâna primei aniversări a războiului, când președintele american Joe Biden a călătorit la Kiev.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews