ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov la Geneva a fost anulată după ce avionului său i-a fost interzis să folosească spațiul aerian al mai multor țări din Uniunea Europeană, a anunțat ambasada Rusiei în Elveția, citată de Interfax. Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, dar zborurile venite din Rusia sau din exterior trebuie să tranziteze spațiul aerian al U.E. pentru a ajunge în această țară. După cum ActiveNews a relatat luni, ca parte din sancțiunile economice adoptate de Comisia Europeană împotriva Rusiei, Ursula von der Leyen a anunțat interzicerea tranzitării spațiului aerian al U.E. pentru avioanele rusești de linie sau private. Se pare că această decizie nu a prevăzut nici măcar excepții diplomatice.

„Vizita ministrului rus de externe Lavrov la Geneva pentru a participa la o reuniune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și la Conferința de dezarmare a fost anulată din cauza unei interdicții fără precedent de a zbura cu avionul său prin spațiul aerian al țărilor UE”, a precizat ambasada rusă din Elveția într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe a precizat că a „contactat Secretariatul ONU, dar fără succes”.

„Administrația acestei organizații mondiale s-a dovedit a fi incapabilă să asigure participarea delegației ruse conduse de ministrul de externe al Rusiei la reuniunile Comisiei pentru dezarmare și ale Consiliului pentru Drepturile Omului, evenimente organizate chiar de Secretariatul ONU”, a precizat ministerul.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ar fi trebuit să viziteze Geneva în perioada 28 februarie - 1 martie pentru a participa la sesiunea la nivel înalt a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și la o conferință privind dezarmarea. Lucruri destul de vetuste, în actualul context geopolitic și militar.

Programul vizitei lui Lavrov la Geneva includea o întâlnire cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, și o serie de întâlniri bilaterale cu colegii săi din mai multe țări.