ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru Vlad Voiculescu, una dintre cele mai proeminente figuri din USR-PLUS, și-a făcut o carieră de-a dreptul explozivă având doar liceul la bază, mai înainte de a obține și diploma universitară, dezvăluie jurnalistul Bodgan Tiberiu Iacob pe site -ul inPolitics.

CV-ul fostului ministru al Sănătății are o mică lacună, și anume că nu prezintă perioada studiilor, care ar fi fost făcute la una dintre cele mai prestigioase universități europene, Vienna University of Economics Business Administration din capitala Austriei.
 
Interviurile mai vechi arată că Vlad Voiculescu a început studiile acolo în 2001, la 18 ani, direct de pe băncile liceului din Pucioasa – contactat de inPolitics, Vlad Voiculescu nu a explicat lipsul din CV, însă a lămurit un mister: a avut nevoie de un deceniu bătut pe muchie pentru absolvirea respectivei facultăți.Acolo ți se dă la început o listă completă de examene pe care trebuie să le treci. Eu am terminat toate examenele (cu exceptia a 2 dintre ele) in timp record, in 4 ani. Din 1 noiembrie 2005 m-am apucat de muncit full time. Faceam 1070 de euro pe luna si mi s-a parut ca l-am prins pe Dumnezeu de picior. Cred ca a mai durat 1-2 ani si am dat si celelalte doua examene. Apoi cu lucrarea de diplomă am lungit-o, pentru ca am prioritizat altele. Au fost anii in care am muncit pe branci… si seara organizam tabere de germana sau cautam medicamente. Cinstit sa va spun: daca nu ma presa prietena, probabil ca nici nu as mai fi terminat lucrarea aceea. Tot ce va spun poate fi verificat la universitate. Respectiv la angajatori”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a trimis către  InPolitics și o copie a diplomei vieneze, cu data de eliberare 4 octombrie 2011. La sugestia fostului ministru, inPolitics a luat legătura cu ofițerul de presă de la Vienna University of Economics and Business Administration, Cornelia Moll, care inițial a afirmat că nu poate furniza niciun fel de informație despre foști sau actuali studenți și alumni, însă în cele din urmă a admis că diploma transmisă de Vlad Voiculescu „looks good”, adică pare în regulă.
 
În concluzie, considerăm că Vlad Voiculescu și-a obținut în 2011, după 10 ani de studiu și cu notă maximă, o diplomă valabilă de master în științe sociale și economice, cu lucrarea de licență – identificată pe un site austriac sugerat de Cornelia Moll – intitulată „Dinamica pieței muncii în tranziția României spre economia de piață”, realizată în tandem cu iubita sa de atunci, Mădălina Baltaga.

Cu toate acestea, întrebarea rezonabilă este următoarea – cum a fost posibil ca Vlad Voiculescu să ajungă să obțină în Austria o serie de posturi foarte înalte cu mult înainte de a obține diploma universitară, adică doar cu liceul la bază?

Conform CV-ului oficial, spre exemplu, între 2005 (cînd avea 22 de ani) și 2007 a fost angajat al Dexia Kommunalkredit Bank AG, Viena, unul dintre cei mai mari jucători mondiali în finanțarea infrastructurii (la noi, Banca Transilvania), unde a fost însărcinat cu Managementul Strategic. Între 2007 (cînd avea 24 de ani) și 2010 a fost angajat al Volksbank International AG, Viena, Austria, la Management Strategic, ca membru cu rol de consilier al Consiliului de Supraveghere, Comitetelor de Audit, Comitetelor de Strategii și Buget din mai multe filiale.
 
În 2008 devine, în paralel, membru al Societății Europene de Oncologie Medicală. Cu mai bine de un an înainte de absolvire, în 2010, era angajat de reputata bancă Erste Group Bank AG, Viena, Austria, cea care deține BCR România, unde avea să ocupe postul de vicepreședinte al Diviziei de Finanțări de Infrastructură. În 2010, avea 27 de ani.

InPolitics mai notează că toți angajatorii săi privați – austrieci ori franco-belgieni – Erste, Dexia ori Volksbank au avut interese puternice de afaceri în România și mari filiale locale însumînd mii și mii de angajați și multe sute de mii de clienți. A fost Vlad Voiculescu un geniu al finanțelor sau pur și simplu a fost acceptat pentru capacitatea sa – fie a sa, fie a celor din spatele său – de a deschide porțile unor mari businessuri pe plai mioritic pentru companii străine interesate?

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews