ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este practic pregătită din punct de vedere tehnic și militar pentru un război nuclear și că, dacă SUA trimit trupe în Ucraina, un astfel de demers va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, desigur, pregătiți", a declarat Putin, în vârstă de 71 de ani, atunci când a fost întrebat dacă Rusia este cu adevărat pregătită pentru un război nuclear.

Putin a afirmat că SUA au înțeles că, dacă desfășoară trupe americane pe teritoriul rus - sau în Ucraina - Rusia va trata demersul drept o intervenție.

În Statele Unite "sunt suficienți specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice. Prin urmare, nu cred că aici totul se îndreaptă rapid către aceasta (o confruntare nucleară - n.r.), dar suntem pregătiți pentru aceasta", a declarat Putin.

Putin, care are ultimul cuvânt în privința armelor nucleare, a reiterat faptul că folosirea lor este înscrisă în doctrina nucleară a Kremlinului, care stabilește circumstanțele în care Rusia ar putea recurge la folosirea armelor nucleare.

"Armele există pentru a fi folosite. Avem propriile noastre principii", a explicat Putin, potrivit Reuters, care amintește că Rusia și SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, controlând peste 90% din arsenalul nuclear la nivel mondial.

Dacă SUA vor efectua teste nucleare, Rusia ar putea face același lucru, a mai spus Putin. "Nu este nevoie... încă mai trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că vom face la fel", a adăugat el.

De asemenea, În interviul cu Rossia-1 și RIA, Putin a apreciat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO reprezintă "un pas fără sens" și că Rusia va desfășura trupe și sisteme de distrugere la granița cu Finlanda după aderarea acestei țări la alianța nord-atlantică.

"Acesta este un pas care nu are niciun sens (pentru Finlanda și Suedia) din punctul de vedere al asigurării intereselor naționale" a celor două țări, a declarat Putin. "Nu aveam trupe acolo (la granița cu Finlanda), acum vor fi acolo. Nu existau sisteme de distrugere acolo, acum vor apărea", a adăugat el.