ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au ridicat interdicția de a livra arme americane către regimentul „Azov”, care a fost impusă în urmă cu șase ani, informează The Washington Post, citat de Știripesurse.

Declarația Departamentului de Stat citată de WP a spus că brigada Azov a trecut „testul Leahy”, o procedură numită după senatorul Patrick Leahy. El a scris legi care reglementează ajutorul militar acordat unităților militare străine și interzic aprovizionarea în cazurile de încălcări grave ale drepturilor omului.

Ca parte a interdicției, luptătorilor „Azov” li s-a interzis, de asemenea, să primească antrenament organizat de armata americană și să primească finanțare din surse americane.

Aceste restricții, au spus oficialii americani, nu se mai aplică, deoarece batalionul fondat în 2014 este structural diferit în componența sa actuală.
 
Recția Kremlinului

Kremlinul are o evaluare extrem de negativă la ridicarea interdicției de către autoritățile americane privind furnizarea de arme batalionului ucrainean Azov, a susținut Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, informează Interfax, potrivit Rador Radio România.

„Extrem de negativ”, le-a spus el jurnaliștilor, răspunzând la o întrebare pe această temă. Descriind Batalionul Azov, Peskov a remarcat că este vorba despre unități armate ultranaționaliste. O astfel de schimbare bruscă a poziției Washingtonului sugerează că ei nu sunt mai presus de nimic în încercările lor de a suprima Rusia, folosind, firește, Ucraina și poporul ucrainean ca instrument în mâinile lor și că sunt chiar gata să cocheteze cu neonaziștii, a continuat reprezentantul Kremlinului. El a menționat că 'acest fapt, la rândul său, confirmă din nou relevanța preocupărilor noastre în legătură cu tendința de propagare a ideilor neonazismului în lume'.