ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Voicu Rădescu, cel care a înființat barul Green Hours 22 jazz-café și primul teatru independent din România, a murit marți, 24 august 2021, la vârsta de doar 65 de ani, potrivit EVZ.ro. Anunțul a fost făcut marți pe Facebook de Tudor Chirilă, actor, cântăreț și activist #Rezist.

Voicu Rădescu este cel care, în 1994, a creat Green Hours 22 jazz-café, considerat cel mai vechi club de jazz din țară, Green Records – unicul label muzical apartinand de un club in România si Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent din România, scrie urban.ro. Clubul de jazz se află în subsolul sediului Grupului de Dialog Social (GDS), cu terasă în curte. GDS i-a închiriat spațiul pe care Grupul de extremă stânga l-a primit gratis de la Guvern. Voicu Rădescu era nepotul generalului Nicolae Rădescu, ajuns prim-ministru după ce România a întors armele împotriva foștilor aliați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinții lui Voicu Rădescu fuseseră comuniști ilegaliști în perioada interbelică. Din postările de pe pagina de Facebook a defunctului, rezultă că acesta era un admirator al primarului Nicușor Dan. De altfel, actualul primar i-a acordat acestuia titlul de cetățean de onoare al municipiului București în martie 2021. 

Voicu Rădescu s-a născut pe 3 noiembrie 1955. A locuit mulți ani în casa în care s-a născut pe Dacia 72 și a făcut școala în cartier, mai întâi Școala 24, lângă actualul Teatru Metropolis și apoi Liceul Dimitrie Cantemir. Deși a cumpărat casa, ea a fost retrocedată, așa că Voicu a locuit în ultimii ani la bloc, într-un apartament cu două camere.

În anii comunismului, Voicu Rădescu a fost excavatorist și a jucat polo de performanță. Imediat după căderea regimului comunist s–a implicat în viața culturală bucureșteană, determinând apariția primului teatru independent din România.
 
Mediafax susținea cu ceva timp în urmă că Voicu Rădescu, patronul clubului bucureștean Green Hours, a fost reținut pentru evaziune fiscala și că Nu înregistra banii de pe chirii, marfă și bilete pentru spectacole. Conform Serviciului de Investigare a Fraudelor, în subsolul GDS Rădescu a prejudiciat statul cu mai mult de două miliarde de lei (2.000.000.000 lei, mai precis 230.000 lei noi).