ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invazia Rusiei din Ucraina și atacurile sale de mare amploare împotriva infrastructurii critice ucrainene provoacă suferință nu numai în Ucraina, ci și în restul Europei, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o intervenție prin videoconferință la un forum internațional desfășurat în orașul lituanian Kaunas, la care au participat președinții Letoniei, Egils Levits, Lituaniei, Gitanas Nauseda, Poloniei, Andrzej Duda, și României, Klaus Iohannis, potrivit știripesurse.

„Milioane de persoane din Ucraina au rămas fără hrană sau electricitate din cauza acțiunilor Rusiei. Și nu este vorba doar de milioane de ucraineni, ci și de milioane de europeni care suferă, de asemenea, din cauza acestei agresiuni. Agresiunea Rusiei este îndreptată împotriva întregii Europe", a afirmat Zelenski în cadrul forumului "Ideea de Europă" ("Idea of Europe".)

Afirmațiile sale vin ca un comentariu vizavi de pana de curent masivă din Republica Moldova.

 „Nu au dat o lovitură economiei ruse, care pare să funcționeze în continuare. De aceea, solicităm Comisiei Europene să evalueze periodic situația și să vadă cum funcționează sancțiunile și, dacă este necesar, să le modifice și să le înăsprească. Nu trebuie să uităm acest război și consecințele sale până când regimul rus nu se va schimba. Acesta este un regim criminal și trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru acest război. Centrul de greutate al politicii europene se deplasează în prezent spre est, unde țările participante la formatul București 9 (B9) sau flancul estic al NATO joacă un rol important în cadrul războiului provocat de Rusia" a afirmat Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei.

Potrivit sursei citate liderii celor două state baltice și președintele Poloniei s-au alăturat apoi lui Klaus Iohannis într-o declarație comună care, printre altele, solicită continuarea sprijinului militar și economic pentru Ucraina și afirmă: „Asigurăm că vom continua să lucrăm cu hotărâre pentru a ajuta împreună Republica Moldova să se integreze cu succes în Europa".