ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși extrem de controversat, somonul modificat genetic a ajuns pe piața pentru consum în Canada. Organizațiile ecologiste au cerut supermarketurilor să retragă de la vânzare aceste produse în lipsa etichetării obligatorii, relatează France Presse, conform Agerpres.

„Primul animal modificat genetic ajunge pe piață și consumatorii din Canada vor deveni, fără să vrea, primii cobai'', a declarat luni Thibault Rehn, de la organizația Vigilance OGM.

Vineri, compania americană AquaBounty Technologies a anunțat vânzarea a ''aproximativ cinci tone de file de somon'' modificat genetic pe piața canadiană, după ce a obținut în luna mai undă verde din partea autorităților de sănătate din această țară.

Ministerul Sănătății și Agenția canadiană pentru siguranța alimentelor au estimat în primăvară că acest somon este la fel de sănătos și hrănitor pentru oameni și animale ca și somonul convențional.

Somonul modificat genetic crescut de AquaBounty conține o genă a unui hormon de creștere, care îi permite să crească mai repede decât ceilalți somoni. El poate ajunge la dimensiunea de adult după 16-18 luni, în loc de 30 de luni necesare somonului de Atlantic din care provine.

Organizațiile de consumatori și ecologiștii încearcă să convingă marii retaileri să refuze comercializarea de somon modificat genetic.

În 2015,după ani de controverse, somonul modificat genetic de către compania AquaBounty a primit aprobarea Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru a fi comercializat drept aliment. 

Denumit și „Frankenfish” acesta a fost primul animal modificat genetic pentru care a fost acordată autorizația de comercializare pentru consumul uman. Decizia a venit la 20 de ani după solicitarea companiei AquaBounty, FDA considerând că este susținută de argumente științifice solide și verificări comprehensive