ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Internetul ar putea să se schimbe radical. Europarlamentarii au votat miercuri în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit controverse fără precedent între artiști și editori de presă pe de o parte, și ginganții online pe de altă parte, notează AFP. 

Directiva Drepturilor de Autor, susținută de artiști și de cele mai mari agenții de presă europene care acuză Google și Facebook de „plagierea” știrilor și de deposedare a veniturilor din publicitate, a fost votată cu 438 de voturi pentru, în timp ce 226 de voturi au fost "împotrivă" iar 39 au fost "abțineri".
Următorul pas îl reprezintă negocierile cu Comisia Europeană și cele 28 de state UE pentru a ajunge la un numitor comun înainte de modificarea legilor privind drepturile de autor

Reforma legii drepturilor de autor a fost însă aspru criticată pentru că mecanismele de protecție ar cenzura conținutul publicat pe web și afectează libertatea pe Internet, în general.
 
Respins pe 5 iulie de Parlamentul European (PE), textul propus a divizat eurodeputații chiar și în interiorul grupurilor politice și a fost revizuit în speranța că vor fi înlăturate temerile militanților libertății pe internet. 

Principiul reformei este să stimuleze platformele de internet, cum ar fi YouTube, să plătească mai bine creatorii de conținuturi (articolul 13), dar și să fie creat un nou „drept conex” pentru editorii de presă (articolul 11), care să permită agențiilor de presă și ziarelor să fie de asemenea mai bine plătite pentru retransmiterea pe internet a producției lor editoriale.