ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede, printre altele, că piețele care funcționează în spații închise pot rămâne deschise în timpul stării de alertă. Concret, deputații au adoptat, cu 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 93 de abțineri, proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii. Între timp, piețele care funcționează în spații închise nu își pot desfășura actilvitatea în această periodă, conform restricțiilor impuse de autorități și intrate în vigoare începând de luni, 9 noiembrie. Producătorilor care își aveau tarabele in piețe și care acuză că in timp ce ei sunt scoși afară, supermarketurile funcționează fără nicio restricție, li s-a promis de unele autorități locale că vor fi ajutați să se mute cu marfa în spații deschise amenajate sau în piețe volante.

Proiectul votat marți conține un amendament introdus de PSD, potrivit căruia, în timpul stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile pot funcționa în continuare, cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare.
 
Actul normativ merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. „Pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile, așa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare, își vor putea continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitară”, se arată în amendamentul depus de social-democrații Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir.