ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua și ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu "limba română" în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, informează presa de la Chișinău, potrivit Agerpres, citat de ȘtiriPeSurse. 

Conform surselor menționate, documentul a fost validat de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu, și de deputatul Gaik Vartanean, de la „Mișcarea Alternativa Națională", o majoritate de 58 de voturi. Se constată drept desuet textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția R. Moldov: 

„În scopul executării prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor ce se impun în sensul prezentei legi, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova”, scriu autorii textului.

„Limba română ca limbă de stat și reintroducerea alfabetului latin sunt primele incluse în enumerarea din Declarația de Independență a "elementelor de identificare” ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esențiale în definirea identității constituționale a noului stat și a populației acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema și denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenței Republicii Moldova”, potrivit notei informative a proiectului.

Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Cu toate că adoptarea proiectului de lege a fost celebrat de deputații PAS, colegii lor socialiști și comuniști au afișat pancarte cu inscripții care făceau trimitere la sintagma sovietică de „limbă moldovenească", conform media citate.