ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Votul prin corespondență ar putea fi ușor falsificat. Este semnalul de alarmă pe care îl trage un român stabilit în Marea Britanie. În imaginile postate pe Facebook se vede clar că autocolantul cu mențiunea „Votat" poate fi ușor dezlipit și mutat, fără ca buletinul de vot sau stickerul să fie afectate. Asta deși instrucțiunile transmise votanților arată că autocolantul nu poate fi reutilizat.

Conform imaginilor postate pe Facebook de Daniel Ursache se vede cum se dezlipește autocolantul cu mențiunea ”Votat” din caseta în care este înscris numele candidatului USR - Plus, autocolantul rămânînd în perfectă stare.
Apoi, îl lipește din nou în caseta în care este înscris numele președintelui Klaus Iohannis și îl dezlipește și de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de  vot să fie deteriorate.
 
Ursache a postat și pagina pe care scrie în mod explicit că, ”odată aplicat, autocolantul cu mențiunea ”votat 2019 P turul 1” pe buletinul de vot, acesta nu mai poate fidezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia”.

Conform art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Contantin Mitulețu-Buică, respinge posibilitatea fraudării votului prin corespondență. El spune că tot procesul este monitorizat de persoane independente și filmat și nimeni din cei care iau contact cu buletinele nu ar putea să mute autocolantele.