ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ales al SUA Donald Trump a avut o convorbire cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre războiul din Ucraina, a informat duminică Washington Post, citând persoane familiare subiectului, relatează Cotidianul.

Trump l-a sfătuit pe Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina și i-a amintit de „prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa”, menționează publicația citată.

În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluție pentru a pune capăt războiului din Ucraina „într-o zi”, dar nu a explicat cum va face acest lucru.

Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis că informațiile potrivit cărora Kievul ar fi fost informat în avans cu privire la o convorbire telefonică între președintele ales al SUA, Donald Trump, și președintele rus Vladimir Putin sunt false, relatează Reuters.

„Informațiile potrivit cărora partea ucraineană ar fi fost informată în prealabil cu privire la presupusa convorbire sunt false. Ulterior, Ucraina nu ar fi putut să aprobe sau să se opună apelului”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhii Tîhi, pentru Reuters.

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a discutat duminică la telefon cu președintele ales al SUA Donald Trump și ambii s-au declarat „pregătiți să lucreze împreună pentru revenirea păcii în Europa”, a anunțat guvernul german, relatează AFP și dpa.

„Amândoi au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile dintre Germania și Statele Unite și la problemele geopolitice actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit. „Ei s-au declarat, de asemenea, pregătiți să lucreze împreună pentru o revenire a păcii în Europa”, a adăugat el.

Olaf Scholz vrea să reia „în curând” dialogul cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, informează luni dpa.

„Da, am hotărât să vorbesc cu președintele rus la momentul potrivit”, a declarat liderul german într-o emisiune difuzată duminică seara la postul public ARD.

„Dar sunt un politician responsabil, nu acționez singur”, a adăugat Olaf Scholz, afirmând că o conversație cu liderul de la Kremlin necesită contacte și conversații cu o serie de alte părți, iar situația trebuie discutată și cu Ucraina.

Întrebat când ar fi momentul potrivit pentru o conversație cu Vladimir Putin, cancelarul Scholz a răspuns: „În curând”.

Olaf Scholz a subliniat că este important să ne asigurăm că „Ucraina se poate baza pe noi și pe alții și nu trebuie să se teamă că este lăsată singură. Și că facem tot ce putem pentru a împiedica escaladarea acestui război”.

Cancelarul german a adăugat că „desigur, trebuie să vedem dacă există modalități de a vedea dacă acest război va continua la nesfârșit sau dacă putem găsi modalități de a-i pune capăt”.

La mijlocul lunii octombrie, cancelarul Olaf Scholz s-a declarat dispus să discute cu președintele Vladimir Putin despre o pace justă în Ucraina, după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat presa rusă că șeful statului rus este deschis la un dialog cu liderul german.

În luna iunie, cancelarul Scholz a spus că nu poate exclude o conversație cu președintele Putin în viitor, dar a adăugat că o discuție ar avea sens doar dacă ar exista ceva concret de discutat.

Cancelarul german a discutat telefonic ultima dată cu președintele rus în decembrie 2022, când a cerut o soluție diplomatică și retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Trump a vorbit miercuri și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unor informații din presă.

Kremlinul a declarat vineri că Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu Trump, dar aceasta nu înseamnă că este dispus să modifice cererile Moscovei.

Pe 14 iunie, Putin a stabilit condițiile pentru încheierea războiului: Ucraina ar trebui să renunțe la ambițiile sale privind NATO și să-și retragă toate trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni revendicate de Rusia.

Ucraina a respins acest lucru, afirmând că ar echivala cu o capitulare, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat un „plan de victorie” care include cereri pentru sprijin militar suplimentar din partea Occidentului, notează Reuters.