ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden, în cadrul unui summit virtual, că țara lui este pregătită să ia "măsuri decisive" în cazul în care Taiwanul va face orice demers de independență care depășește liniile roșii ale Beijingului, relatează The Guardian.
 

Xi l-a avertizat, de asemenea, pe președintele american că orice sprijin pentru independența Taiwanului ar fi "ca și cum te-ai juca cu focul", potrivit unei relatări a mass-media de stat chineze despre summit, adăugând că "cei care se joacă cu focul se vor arde".

În replică, Biden a declarat că SUA își menține angajamentul față de "politica unei singure Chine", care recunoaște un singur stat chinez suveran, și că Washingtonul "se opune cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan".

Fraza a fost un memento pentru taiwanezi de a nu-și declara independența, dar și pentru China de a nu se gândi la invazie. Biden i-a spus lui Xi că ambele țări au responsabilitatea de a se asigura că rivalitatea dintre cele două națiuni nu "virează spre un conflict deschis".

În timp ce ambii lideri au reafirmat poziții politice de lungă durată, cu privire la Taiwan și la alte probleme, tonul general cordial al schimbului prin videoconferință, Xi referindu-se la un moment dat la Biden ca fiind "vechiul meu prieten", a dat un impuls imediat piețelor financiare din Asia. Presa de stat chineză a descris discuțiile ca fiind "sincere, constructive, substanțiale și fructuoase".

"Cei doi lideri au avut într-adevăr un schimb substanțial de replici și capacitatea de a interacționa unul cu celălalt într-un mod pe care nu l-au avut în convorbirile telefonice, astfel încât a facilitat într-adevăr un alt tip de conversație", a declarat un înalt oficial american. "Aș spune că discuția a fost respectuoasă și directă și a fost deschisă."

"Nu ne așteptam la un progres. Nu a existat niciunul de raportat", a declarat oficialul american. "A fost vorba într-adevăr despre dezvoltarea unor modalități de a gestiona concurența în mod responsabil, asigurându-ne că, pe măsură ce mergem mai departe, Statele Unite și China au o stare de lucruri stabilă, în care luăm o serie de acțiuni competitive, dar suntem capabili să păstrăm liniile de comunicare deschise. Lucrăm cu aliații și partenerii noștri și ne confruntăm cu China acolo unde este nevoie și, în același timp, suntem capabili să lucrăm împreună acolo unde interesele noastre se intersectează."

Întâlnirea prin videoconferință dintre cei doi lideri, care a durat mai mult de trei ore și jumătate, a reprezentat cea mai substanțială discuție dintre ei de când Biden a preluat funcția în ianuarie și vine într-un moment de tensiune deosebit de ridicată.

Există o teamă tot mai mare de o confruntare cu privire la soarta Taiwanului și la libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud. 

În remarcile sale de deschidere, Xi a adoptat un ton conciliant: "Deși nu ne putem vedea unul pe celălalt față în față, nici acest lucru nu este rău. Mă simt foarte fericit să îl văd pe vechiul meu prieten".

Potrivit presei de stat chineze, Xi i-a spus lui Biden că pământul este suficient de mare pentru dezvoltarea atât a Chinei, cât și a SUA, și că liderii nu ar trebui să joace jocuri cu sumă zero.

"Omenirea trăiește într-un sat global și ne confruntăm împreună cu multiple provocări", a declarat președintele chinez. "China și SUA trebuie să sporească comunicarea și cooperarea".