Algoritmul folosit de Google pentru a avertiza utilizatorii YouTube cu privire la știrile false și-a arătat limitele luni seara, când a catalogat drept fake news filmările directe ale incendiului devastator al Catedralei Notre Dame.
 
 Noile panouri informative de la care YouTube spera că vor ajuta la informarea corectă a utilizatorilor, i-a informat pe aceștia că incendiul Catedralei Notre Dame ar fi o știre falsă legată de atacul terorist de la turnurile gemene din Statele Unite, din 2001.
 
Google a dezactivat complet panourile informative după ce eroarea a fost observată, pentru a avea timp să înțeleagă unde a fost problema și ce trebuie făcut pentru ca aceasta să nu se mai repete.

Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că, uneori, compania ia decizia greșită cu privire la algoritmul folosit pentru automatizarea unor operațiuni.

Pentru gestionarea cantității imense de conținut, YouTube apelează la un algoritm care folosește învățarea mecanică pentru a distinge între ceea ce percepe ca fiind în regulă și ceea ce ajunge să considere că nu este potrivit.
YouTube și-a cerut scuze la scurt timp, arătând că algoritmul ”anticonspiraționist” provoacă uneori asemenea erori. ”Suntem profund îndurerați de incendiul de la Notre Dame. Acele casete sunt introdus potrivit unui algoritm și sistemele noastre greșesc uneori. Vom anula acest algoritm în cazul incendiului”.