ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi la urne, pentru a-și alege reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunali și sătești). Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Alegerile se desfășoară în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I și II, cu excepția celor din stânga Nistrului și a municipiului Tighina/Bender, care se află sub controlul administrației nerecunoscute din Transnistria.

Precizăm că, pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. În cazul primarilor, este ales candidatul care a obținut, în primul tur de scrutin, mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.

Dacă niciun candidat nu întrunește acest prag, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă cei doi candidați cu cele mai multe voturi în primul tur. Pentru validarea celui de-al doilea tur, este necesară prezența la urne a cel puțin 1/5 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din circumscripția respectivă.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 s-au înregistrat 2 668 de candidați pentru funcția de primar și 28 522 de candidați pentru funcția de consilier local.

Rezultatele preliminare ale alegerilor vor fi anunțate în seara zilei de 5 noiembrie sau în dimineața zilei de 6 noiembrie.

Parteneriat ZIUA.md