ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Odată cu refuzul Austriei de a accepta România în Schengen, apar diferite „scandaluri” ce vizează firmele austriece în România. Considerând că nimeni nu a cunoscut aceste lucruri până acum și că dintr-odată au ieșit la iveală, redăm mai jos un caz prezentat și de Agrointel prin care una dintre firmele lor escrochează țara noastră într-un mod revoltător.

Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România – Agrana Zucker A.G face obiectul unei investigații Gândul care prezintă ”schema” prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă – de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în România. Pe piața de la noi, zahărul se vinde sub brandurile Coronița și Mărgăritar, iar pe etichetă, produsul este de ”origine din UE și din afara UE”, scrie agrointel.

Agrana a luat amploare în anul 1998, când a cumpărat trei companii mai mici de la noi pentru a le îngloda gigantului ce avea să devin. Aceste companii sunt:

  • S.C. Danubiana Roman S.A.
  • S.C. Zahărul S.A Buzău
  • S.C. Beta Țăndărei S.A- aceasta fiind o fabrică de amidon achiziționată ulterior. 

Asta însă nu este tot. Agrana, la momentul actual, este unica fabrică în care se mai produce zahăr, din România. Cele două sucursale ale sale se află în Roman și Buzău. 

Aceasta are un capital social de 80.919.033,80 RON divizat în 809.190.338 acțiuni, cu o cifră de afaceri de 675.517.983 și cu peste 100.000 produse anual, potrivit declarațiilor lor oficiale de anul trecut.

Interesant ar fi faptul că această companie folosește ca materie primă sfecla de zahăr și arareori zahărul brun.
Uterior, trimite produsul finit în alte zone, mai atractive din punct de vedere economic, în vreme ce pe rafturile din România ajung din Mauritius, de pildă, importate de aceeași firmă producătoare, tot soiul de produse la mâna a doua din trestie de zahăr, așa cum este zahărul Mărgăritar sau Coronița, sau chiar propriul nostru zahar, acum austriac.

Pentru a scăpa totodată de impozitele și taxele românești, plăți ce s-ar îndrepta înspre statul român, Agrana folosește un treader din Viena, un terț care ar fi tot austriac.
 
Unul dintre șiretlicurile folosite de Agrana este faptul că nu declară profitul. Din actele firmei rezultă că profitul lor este mai mic decât investiția, ceea ce dovedește faptul că este o bună parte din profit nedeclarată, mai susțin sursele citate.