ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de persoane au fost ucise în New York și New Jersey - inclusiv un băiețel de 2 ani și părinții săi care s-au înecat într-un subsol de apartament din Queens - în timp ce coada uraganului Ida a devastat nord-estul, informează NY Post.

Furtuna a întrerupt curentul electric și a inundat străzi, case și metrouri - provocând prima situație de urgență de inundații fulgerătoare din istorie pentru „Big Apple” și provocând o dâră de devastare din Maryland până în New York.

Treisprezece persoane din cele cinci cartiere au fost raportate ca fiind ucise până joi seara târziu, potrivit șefului de departament al poliției din New York, Rodney Harrison. Multe dintre victime au rămas blocate în apartamente inundate în subsoluri, iar o persoană a fost găsită moartă pe bancheta din spate a mașinii sale pe Grand Central Parkway din Queens. 

"Nu am un răspuns exact cu privire la câte persoane sunt de fapt dispărute, dar vom continua să lucrăm din greu pe tot parcursul zilei și al serii pentru a identifica locația tuturor", a declarat poliția.

Polițiștii au fost joi seară în zonele cele mai afectate, bătând la uși pentru a se asigura că locuitorii sunt în siguranță, a declarat Harrison.

Comitatul suburban Westchester a raportat trei victime, inclusiv Fran și Ken Bailie, profesori de informatică la Iona College, care nu au mai ajuns acasă după ce au predat acolo miercuri, au declarat oficialii școlii. Un bărbat din Mount Kisco găsit mort în apele inundațiilor din Elmsford a fost identificat ca fiind rabinul Shmuel David Weissmandl, fiul unui renumit lider religios evreu.

Cel puțin 23 de persoane au murit în Garden State, inclusiv o familie de trei persoane găsite în același complex de apartamente, a declarat joi târziu guvernatorul statului, Phil Murphy. 

Bilanțul în creștere al morților a fost anunțat în contextul în care a fost instituită starea de urgență după ce ploaia torențială istorică a întrerupt curentul electric, a închis drumurile și a distrus case și întreprinderi în cele cinci cartiere.

În timp ce eforturile de recuperare au continuat pe tot parcursul zilei, salvatorii căutau în continuare mai multe persoane blocate și dispărute, pregătindu-se pentru un număr potențial mai mare de morți.

Guvernatorii din New York, Kathy Hochul, New Jersey, Phil Murphy și Connecticut, Ned Lamont, au emis stare de urgență pentru statele lor, în timp ce se confruntă cu inundațiile, iar președintele Biden a declarat că a vorbit cu guvernatorii, spunându-le că personalul Agenției Federale pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență se află pe teren pentru a oferi asistență.

La o conferință de presă în Queens, Hochul, noul șef al executivului newyorkez, a promis că se va asigura că ravagiile și pierderile de vieți omenești cauzate de inundații nu se vor mai repeta în viitor. 

Serviciul Național de Meteorologie a înregistrat 3,15 centimetri de ploaie căzuți în Central Park într-o oră, de la 8:51 la 9:51 pm. Cel puțin 7,19 centimetri de ploaie au căzut acolo în total, a precizat NWS. Furtuna tropicală Henri a aruncat luna trecută 1,94 inch în Central Park.