După românii ajunși la cules sparanghel în Germania, sute de români ar urma să plece în Austria cu un tren special, la muncă. Este vorba despre acei români care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu a vârstnicilor.
 
Ministrul austriac pentru afaceri europene a declarat că între România și Austria există chiar și un acord în acest sens și că primul tren care ar urma să transporte îngrijitori români ar pleca din Timișoara, pe data de 2 mai, scrie Mediafax.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, neagă existența acordului între România și Austria. Într-o declarație pentru Agerpres, Lucian Bode susține că nici ministrul de Externe și nici ambasada nu au astfel de informații. Demersul, dacă s-ar materializa, ar putea fi făcut doar în acord cu regulile statului român, mai spune ministrul, care aduce aminte că România se află sub stare de urgență până pe 15 mai, iar restricțiile de călătorie sunt încă în vigoare.

Ministrul austriac, Caroline Edtstadler, îl contrazice, însă, pe Lucian Bode și spune că autoritățile din Austria au negociat timp de două săptămâni cu CFR Călători în acest sens. Potrivit informațiilor obținute de MEDIAFAX, reprezentanții instituției neagă afirmațiile.

Peste 33.000 de austrieci au nevoie de îngrijire în această perioadă. Jumătate din îngrijitori privin din România. Din cauza restricțiilor provocate de pandemia cu noul coronavirus, însă, aceștia nu au mai putut să schimbe turele colegilor din Austria, astfel că mulți dintre aceștia lucrează de mai bine de o lună fără pauză.

Problema românilor care vor să plece la muncă în alte state nu este nouă. Zeci de români au plecat la cules de sparanghel în Germania, la începutul acestei luni. Acum, românii sunt revoltați și vor să vină acasă. Aceștia spun că refuză să muncească pentru că au primit un salariu mai mic decât cel convenit, dar și că actele lor au fost reținute de proprietari și pot fi primite înapoi doar în schimbul a 300 de euro.