ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs sfidător în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA, în care a promis că țara sa nu va renunța niciodată la rezistența față de agresiunea rusă, dar a afirmat că sprijinul continuu al Washingtonului este cheia victoriei finale, relatează The Guardian.

În timpul vizitei sale la Casa Albă, Zelenski a fost primit cu ovații în când a sosit pentru a lua cuvântul, purtând pantalonii și cămașa verde în stil militar, care îl caracterizează acum.
 
Liderul ucrainean a fost întâmpinat în repetate rânduri cu ropote lungi de aplauze, în timp ce a invocat luptele SUA împotriva Germaniei naziste și angajamentele din timpul războiului ale președintelui Franklin Roosevelt, în încercarea de a menține aprovizionarea cu arme americane pentru războiul împotriva Rusiei.

"Cele două națiuni ale noastre sunt aliate în această bătălie și anul viitor va fi un punct de cotitură. Știu acest lucru. Punctul în care curajul ucrainean și hotărârea americană trebuie să garanteze viitorul libertății noastre comune. Libertatea oamenilor care își apără valorile", a spus el.

Președintele ucrainean a părăsit țara sa pentru prima dată de la invadarea Rusiei în urmă cu 300 de zile, trecând în Polonia în cursul zilei și apoi zburând spre Washington, pentru a face un apel direct către Congres pentru continuarea ajutorului militar, în contextul în care se teme că viitoarea conducere republicană a Camerei Reprezentanților s-ar putea opune propunerilor pentru un ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari în arme și alte tipuri de asistență anul viitor.

SUA au furnizat deja 22 de miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei de la invadarea acesteia de către ruși în februarie. Miercuri, Casa Albă a anunțat un ajutor suplimentar de 1,85 miliarde de dolari, inclusiv, pentru prima dată, rachete de apărare antiaeriană Patriot pentru a proteja infrastructura Ucrainei, deja paralizată de atacurile rusești.

Zelenski a încercat să îi convingă pe sceptici cu un discurs care a legat viitorul războiului, și libertatea, de angajamentul Americii față de Ucraina.

El a spus că țara sa a sfidat așteptările potrivit cărora nu va putea rezista mai mult de câteva săptămâni împotriva Rusiei.

"Împotriva tuturor șanselor și a tuturor sumanelor, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață", a spus el.

"Am învins Rusia, în bătălia pentru mințile lumii. Nu ne este teamă. Și nici nu ar trebui să o aibă cineva din lume. Ucraina a obținut această victorie și ea ne dă curaj, ceea ce inspiră întreaga lume."

"Știu că totul depinde de noi, de forțele armate ucrainene. Cu toate acestea, atât de multe depind de lume. Atât de multe în lume depind de voi", a declarat el în fața Congresului.

"Rusia ar putea să-și oprească agresiunea, într-adevăr, dacă ar vrea. Dar voi puteți accelera victoria noastră".

Zelenski a declarat că, înainte de a zbura spre Washington, a vizitat orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului în Donbas. El a descris regiunea ca fiind "îmbibată în sânge".

"Rușii folosesc tot ce au împotriva Bakhmut și a altor orașe frumoase ale noastre. Ocupanții au un avantaj semnificativ în materie de artilerie, au un avantaj în materie de muniție, au mult mai multe rachete și avioane decât am avut noi vreodată", a declarat el. "Este adevărat, dar forțele noastre de apărare rezistă".

El i-a comparat pe soldații ucraineni cu trupele americane care au rezistat germanilor în Bătălia de la Bulge, în Crăciunul anului 1944.

"Noi avem artilerie. Da. Vă mulțumim. Este suficientă? Nu chiar", a spus Zelenski.

"Rusia și-a găsit un aliat în această politică genocidară, Iranul. Dronele mortale trimise Rusiei cu sutele și cu sutele au devenit o amenințare la adresa infrastructurii noastre critice. Iată cum un terorist l-a găsit pe celălalt", a spus el.
 
"Este doar o chestiune de timp când vor lovi împotriva celorlalți aliați ai voștri dacă nu îi oprim acum. Trebuie să o facem".

Zelenski a jucat, de asemenea, pe seama respectului americanilor pentru steag. El a desfășurat un steag ucrainean albastru și galben despre care a spus că a venit de pe linia frontului. Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și vicepreședintele Kamala Harris l-au ridicat.

"Acest steag este un simbol al victoriei noastre în acest război. Stăm în picioare, luptăm și vom învinge pentru că suntem uniți - Ucraina, America și întreaga lume liberă", a spus el.

Nu a fost clar dacă prestația lui Zelenski a fost suficientă pentru a-i convinge pe republicanii sceptici din Congres, dar el a primit reasigurările pe care le dorea la o întâlnire la Casa Albă mai devreme în cursul zilei.

"Nu veți fi niciodată singur", i-a spus președintele Biden liderului ucrainean.
 
Cu toate acestea, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, cel care va deveni noul speaker din 3 ianuarie, când va începe o nouă legislatură a Congresul american, în care republicanii vor deține controlul asupra camerei inferioare, a declarat miercuri că discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost unul "bun", dar că vrea să se asigure că există "responsabilitate" pentru orice ajutor pe care SUA îl acordă Ucrainei, potrivit Știripesurse.

"Consider că a fost un discurs foarte bun. A prezentat o serie de argumente pentru care lumea liberă vrea să continue lupta. Poziția mea nu s-a schimbat. Susțin Ucraina, dar niciodată nu voi susține un cec în alb. Vrem să ne asigurăm că există responsabilitate pentru fiecare ban pe care îl cheltuim", a spus Kevin McCarthy
 
VIDEO: