ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o lege de modificare a unor acte legislative privind anumite aspecte legate de serviciul militar, de mobilizare și înregistrare militară, a informat presa ucraineană, cu referire la documente de pe site-ul parlamentului, transmite Știripesurse.

Semnarea acestei legi are loc într-un moment de cumpănă pentru Ucraina: Kievul are un deficit major de personal,  iar mulți ucraineni au plecat din țară imediat după izbucnirea conflictului.

Potrivit acestora, pe 16 aprilie, legea a fost trimisă șefului statului și retrimisă cu semnătura acestuia. Acesta va intra în vigoare peste o lună. Rada Supremă a adoptat legea privind mobilizarea pe 11 aprilie. Deputații au susținut amendamentul de excludere din proiectul de lege a normei privind demobilizarea personalului militar după 36 de luni de serviciu.

Textul, care înăsprește sancțiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară, a provocat un scandal ca urmare a eliminării în ultimul moment a unei clauze ce prevedea demobilizarea soldaților care au servit 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Autoritățile ucrainene au dat asigurări că problema demobilizării va fi reglementată de o lege separată, însă deocamdată nu a fost fixată o dată nici pentru pregătirea, nici pentru adoptarea sa.

Excepțiile

Potrivit documentului, o amânare de la mobilizare pe timpul legii marțiale poate fi acordată mai multor 25 de categorii de persoane, inclusiv persoanelor cu dizabilități care sunt temporar inapte pentru serviciul militar din motive de sănătate pentru o perioadă de 6-12 luni; cei care au trei sau mai mulți copii în întreținere sub vârsta de 18 ani, cu excepția celor care au restanțe la plata pensiei alimentare; cei care au un copil (copii) sub vârsta de 18 ani, dacă celălalt părinte al unui astfel de copil (copii) este decedat, lipsit de drepturile părintești, lipsește, execută o pedeapsă, precum și atunci când persoana crește copilul independent printr-o hotărâre judecătorească.

Conform legii, amânările se acordă, de asemenea, șefilor ministerelor și adjuncților acestora, șefilor organelor de stat, organelor administrației de stat a căror jurisdicție se extinde pe întreg teritoriul Ucrainei; deputații Poporului din Ucraina; Judecători; Ombudsmanul; președintele și ceilalți membri ai Curții de Conturi; angajații organelor administrației militare ale Ministerului Apărării al Ucrainei, Forțelor Armate ale Ucrainei, Serviciului de Transport de Stat, Serviciului de Stat de Comunicații Speciale, Serviciului de Informații Externe, Gărzii Naționale, Serviciului Frontierei de Stat, Departamentului Securității Statului, Ministerului Afacerilor Interne, diplomați.

Pregătirea militară de bază

Documentul introduce pregătirea militară de bază și exclude serviciul militar, precum și face posibilă direcționarea voluntară a recrutării persoanelor responsabile pentru serviciul militar prin recrutare.

Zelenski recunoaște că situația este dificilă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara, în discursul său adresat națiunii, că are informații de la serviciile sale de secrete potrivit cărora Rusia va încerca să-și intensifice atacurile și acțiunile ofensive pe front în următoarele săptămâni și luni, relatează EFE, informează Agerpres.

"Este evident că nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată, iar ocupantul va încerca să-și intensifice atacurile și acțiunile ofensive", a declarat șeful statului ucrainean, citând informațiile primite de șefii serviciilor sale militare și de informații externe despre planurile Moscovei pentru această primăvară și vară.