ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă "progrese tangibile" și "primele detalii" privind desfășurarea unui contingent european pe teritoriul ucrainean în cazul unui armistițiu, la o zi după deplasarea șefilor de stat major francez și britanic la Kiev, transmite Știripesurse.

"Există progrese tangibile și prime detalii privind modul în care un contingent de securitate partener ar putea fi desfășurat", a salutat Volodimir Zelenski, fără a oferi alte detalii, informează AFP, conform Agerpres.

Precum și asupra "unei eventuale forțe de reasigurare în spatele liniei de contact și prezentă pentru a descuraja orice nouă agresiune rusă", a adăugat Zelenski. Această propunere "nu se bucură de unanimitate", a recunoscut în martie președintele francez Emmanuel Macron.

Franța și Regatul Unit propun desfășurarea unui contingent al țărilor europene în Ucraina, pentru a constitui o "forță de reasigurare" menită să prevină o reluare a conflictului după punerea în aplicare a unui armistițiu.

Alături de toți actorii vizați, continuă "reflecția" asupra unui "sprijin pe termen lung" acordat armatei ucrainene, "care este și va rămâne în prima linie de apărare" în fața rușilor, a dezvăluit la rândul său președintele francez pe rețeaua socială X, la finalul unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer.

Sâmbătă, șeful statului major francez Thierry Burkhard a afirmat că a discutat cu omologul său britanic despre o întărire a armatei ucrainene și despre "opțiuni de reasigurare" ce ar putea fi oferite "după punerea un aplicare a unui armistițiu".

În timpul vizitei lor, cei doi șefi militari au discutat cu omologul lor ucrainean, generalul Oleksandr Sîrski, cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și cu președintele Volodimir Zelenski.

Presedintele Vladimir Putin a afirmat ca pacea ar fi posibila doar daca Ucraina ar fi „demilitarizata”, iar principalul sau diplomat, Serghei Lavrov, a spus ca Moscova se opune „categoric” oricarei prezente a trupelor europene ca forte de mentinere a pacii.