ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, miercuri, o intervenție video în Congresul SUA, în care a făcut o paralelă între războiul dus de Rusia în Ucraina și atentatele de la 11 septembrie 2001 din New York, precum și atacul aviației japoneze asupra bazei americane de la Pearl Harbor în 1941, relatează AFP și ȘpS. Cu alte cuvinte, președintele Ucrainei consideră invadarea țării sale de către Rusia un act de terorism. 
 
Iar asta, la numai o zi distanță după ce Senatul SUA l-a declarat pe Vladimir Putin „criminal de război” și a cerut tragerea sa la răspundere de către Tribunalul Penal Internațional sau alte instanțe.
 
Senatul SUA a adoptat marți în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin criminal de război. Rezoluția, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatori din ambele tabere, încurajează Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga și alte națiuni să vizeze armata rusă în orice anchetă privind crimele de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Toți membrii acestei Camere s-au reunit, democrați și republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de tragerea la răspundere pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, citat de Național.ro
 
A doua zi, miercuri, președintele Ucrainei a cerut Senatului SUA donarea de avioane militare către Armata ucraineană pentru a lupta împotriva armatei „criminalului” Putin.

„În marea istorie a dumneavoastră, aveți pagini care vă permit să îi înțelegeți pe ucraineni”, le-a spus Zelenski prin videoconferință senatorilor americani.

„Amintiți-vă de Pearl Harbor, acea dimineață groaznică de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiți-vă de 11 Septembrie, acea zi teribilă din 2001”, a adăugat el.

„Europa nu a mai trăit această teroare de 80 de ani”, a declarat președintele Ucrainei.

Zelenski i s-a adresat de asemenea omologului său american, Joe Biden, cerându-i să fie „liderul lumii” și „liderul păcii” (deși acesta n-a prea reușit să fie nici măcar liderul indiscutabil al scrutinului din 2020, n.r.).

„În calitate de lider al națiunii mele, mă adresez președintelui Biden”, a spus el, vorbind în limba engleză la sfârșitul discursului.

„Sunteți liderul unei mari națiuni. Vreau să fiți liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a declarat Zelenski.

El i-a mulțumit lui Joe Biden pentru ajutor, dar a rugat, de asemenea, SUA și aliații lor occidentali să întreprindă mai multe acțiuni pentru a salva Ucraina de invazia rusă.

Zelenski a făcut un nou apel la impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei sau ca Washingtonul să trimită avioane de luptă, potrivit DPA. Nu este clar cum se conjugă cererea președintelui ucrainean de a primi avioane de luptă cu idealul instaurării păcii (a se citi: pax americana).

„Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru mii de persoane”, a precizat el în intervenția sa în direct de la Kiev în Congresul SUA.

Zelenski a spus că, în cazul în care o zonă de excludere aeriană „ar fi prea mult de cerut”, atunci SUA ar trebui măcar să îi trimită avioane „pentru a ne apăra poporul”.

„Este în joc destinul țării noastre”, a adăugat Zelenski. VIDEO:

 
SUA și alte puteri din NATO au respins în mod repetat ideea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, susținând că acest lucru ar putea duce la un război mai mare cu Rusia. Chiar și a doua cerere a președintelui Ucrainei pentru avioane militare este una greu de acceptat de către liderii țărilor occidentale, având în vedere că rușii au transmis clar că cine va sprijini Ucraina cu armament se poziționează în stare de război cu Rusia, deoarece armamentul respectiv va fi folosit pentru a ucide cetățeni ruși.
 
Reacția lui Joe Biden: Ajutor militar de circa un miliard de dolari pentru Ucraina, dar pentru drone și sisteme antiaeriene, nicidecum MiG-uri
 
Președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în achiziționarea de drone și sisteme antiaeriene cu rază mai lungă de acțiune. Iar asta, la câteva ore după discursul lui Zelenski prin videoconferință în Congresul SUA, unde acesta l-a rugat pe Biden să ofere sprijin Kievului, flatându-l cu denumirea de „lider al păcii”.

Biden a declarat că SUA oferă „asistență fără precedent” în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, inclusiv furnizarea de drone.

SUA ajută, de asemenea, Ucraina să „identifice și să obțină sisteme antiaeriene cu rază mai lungă de acțiune” și muniția necesară, potrivit ȘpS.

Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat să declare spațiul aerian ucrainean „zonă de interdicție aeriană” și nici nu a aprobat vreo livrare de avioane militare către Kiev. VIDEO: 
 
 
Replica lui Putin la declarațiile lui Zelenski și Biden

Președintele Rusiei a făcut declarații după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat Congresului SUA. Vladimir Putin susține că dominația globală a Occidentului 'se apropie de sfârșit' și acuză faptul că țările occidentale încearcă să 'anuleze' Rusia.

Putin nu a menționat discursul președintelui Zelenski în care acesta și-a repetat apelurile pentru ca SUA să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, dar a criticat Occidentul pentru că are „obiective geopolitice care nu includ o Rusie puternică și independentă”.

El a adăugat că Occidentul încearcă să „anuleze” Rusia, potrivit Sky News, citat de Știri pe Surse

Liderul de la Kremlin a mai atenționat că încercarea Occidentului de a avea dominație globală „se apropie de sfârșit”.

La începutul discursului său, Putin a spus că Rusia nu vrea să ocupe Ucraina. Desigur, Armata Rusiei de pe teritoriul Ucrainei ar putea să nu fie de aceeași părere.

Însă Putin a susținut că „nu are altă opțiune pentru securitatea Rusiei” decât să efectueze ceea ce el a numit o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Președintele rus consideră că Ucraina a planificat o agresiune împotriva Rusiei, care va fi susținută de puterile occidentale (până în prezent, însă, Ucraina a luptat doar în defensivă, n.r.). Putin a mai spus că puterile occidentale vor să creeze o „anti-Rusie” și că nu le pasă, de fapt, de poporul ucrainean.

Putin a adăugat că Occidentul împinge Ucraina să „continue vărsarea de sânge” - începută de Rusia, n.r. - furnizând arme Ucrainei.
 
Și Moscova impune sancțiuni: Joe Biden, Hunter Biden și o duzină de alți oficiali americani au interdicție de a intra în Rusia

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți sancțiuni împotriva mai multor oficiali americani. Ca răspuns la restricțiile similare introduse de Washington, Moscova a impus o interdicție de intrare în țară președintelui american Joe Biden și altor 12 oficiali guvernamentali, printre care secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, președintele Statului Major Întrunit Mark Milley, directorul CIA William Burns, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki și fiul liderului american, Hunter Biden, potrivit TASS.com