ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care solicită identificarea și protejarea comunităților de ucraineni, care locuiesc pe teritoriul Rusiei. Decretul vine în contextul în care Ucraina a avut nenumărate dispute cu România pe tema drepturilor etnicilor români din Ucraina. Practic, Zelenski cere Rusiei să respecte ceea ce Ucraina ”uită” să respecte pentru etnicii români, notează Știripesurse.

Ba mai mult, Zelenski invocă tratatele internaționale și Carta europeană a limbilor regionale, ceea ce ne arată faptul că ucrainenii știu ce drepturi ar trebui să respecte cetățenilor români.

”Întrucât, timp de secole, Rusia a comis și continuă să comită în mod sistematic acțiuni menite să distrugă identitatea națională, să-i asuprească pe ucraineni, să le încalce drepturile și libertățile, inclusiv pe teritoriile locuite istoric de aceștia în Kuban, Starodubshchyna, Slobozhanshchyna de Nord și de Est, în cadrul actualului teritoriu Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronej, Kursk, Rostov din Federația Rusă.

Subliniind necesitatea ca Federația Rusă să respecte obligațiile sale internaționale de a asigura ucrainenilor care trăiesc pe teritoriile sale, inclusiv pe cele locuite din punct de vedere istoric de etnici ucraineni, dreptul la educație în limba ucraineană și la libera utilizare a acesteia, drepturile civile, sociale, culturale și religioase, accesul la mass-media în limba ucraineană și dreptul la întruniri pașnice.