ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit SUA și aliaților pentru noile sisteme Patriot, dar a remarcat că acestea nu sunt suficiente.
 
Potrivit Centrului Internațional pentru Studii Strategice, o baterie Patriot nouă costă peste 1,1 miliarde de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie.

Zelenski a făcut declarații în acest sens, răspunzând unor întrebări formulate de reprezentanți ai Institutului Ronald Reagan, scrie RBC, conform Rador Radio România.

„Vă mulțumesc pentru această decizie privind sistemele Patriot suplimentare. Cu siguranță, vor ajuta. Acestea nu sunt suficiente, niciodată nu sunt suficiente”, a afirmat liderul ucrainean, dând exemplu presupusul atac rusesc asupra Kievului, "care părea că este bine protejat".

Zelenski a menționat că rușii folosesc diferite tipuri de arme noi, iar  „noi trebuie să mergem înainte, să adoptăm pași serioși privind apărarea antiaeriană de diferite tipuri, mai multe tipuri”, după ce mai multe state, printre care cinci state donatoare de armament pentru Ucraina, printre care România, au semnat la Washington un angajament în acest sens.

Zelenski a mai declarat că țara sa are nevoie de cel puțin 128 de avioane de luptă F-16 pentru a concura eficient cu Rusia în spațiul aerian. "Problema legată de F-16 constă în cantitate și termene, dar să fim sinceri, Rusia folosește zilnic 300 de avioane împotriva Ucrainei. Am avut o decizie privind 10-20 (de avioane F-16 care ar urma să fie trimise în Ucraina, n.r.). Chiar dacă vor 50, nu va fi nimic, noi ne apărăm, dar avem nevoie de 128, aceasta este flota”, a afirmat președintele ucrainean.

Acesta a subliniat că aliații Ucrainei dețin această informați și „până nu vom avea 128 de avioane, nu vom putea egala Rusia pe cer, va fi greu”.