Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a fost suspus niciunui ”șantaj” de către Donald Trump, așa cum susțin democrații, președintele SUA fiind suspectat că a suspendat un ajutor militar  destinat Ucrainei cu scopul de a obține o anchetă împotriva fiului rivalului său politic Joe Biden, Hunter Biden, relatează AFP.

”N-a existat niciun șantaj” de acest fel, a dat asigurări Zelenski într-o conferință de presă, referindu-se la o convorbire la telefon din cauza căreia Trump este vizat de o procedură de destituire inițiată de aleșii democrați.

Programul de ajutoare militare „a fost blocat înainte de convorbirea nostră, iar noi nu am evocat subiectul. Eu nici măcar nu știam”, a spus Zelenski într-o conferință de presă-maraton într-o cantină la modă la Kiev.

Potrivit președintelui ucrainean, un fost umorist ales în aprilie, convorbirea sa la telefon cu Trump ”nu a avut nimic a face cu armele sau cu Burisma”, compania ucraineană cu care a avut legătură o vreme Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden.

„Eu voiam să-l fac (pe Trump) să vină în Ucraina”, a dat asigurări Zelenski.

Plata unui ajutor militar în valoare de câteva sute de milioane de dolari Ucrainei - menit să contracareze ”agresiunea rusă” - a fost suspendată la începutul verii, iar Trump a discutat cu Zelenski câteva zile mai târziu, la 25 iulie.

Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul republican a cerut în această convorbire ca Kievul să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, după ce dosarele cu privire la Burisma au fost clasate.