ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că președintele ucrainean Volodymir Zelenski nu mai are legitimitate după expirarea mandatului său de cinci ani și că acest lucru ar ridica un obstacol juridic în cazul în care Rusia și Ucraina ar trebui să poarte discuții de pace, notează Reuters.

În condițiile în care Ucraina se află sub legea marțială în cel de-al treilea an de la invazia la scară largă a Rusiei, Zelenski a continuat să rămână la conducere, deși mandatul său de cinci ani a expirat săptămâna trecută.

Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina cu o încetare a focului negociată care să recunoască liniile actuale ale câmpului de luptă, a relatat vineri Reuters, citând patru surse rusești, dar este pregătit să continue lupta dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

La o conferință de presă televizată în timpul unei vizite în Belarus, Putin a declarat că statutul lui Zelenski este problematic.

"Dar cu cine să negociezi? Aceasta nu este o întrebare inutilă... Bineînțeles că ne dăm seama că legitimitatea șefului de stat în exercițiu a luat sfârșit", a spus el.
 
Ucraina vrea să lovească ținte pe teritoriul rusesc cu ajutorul armelor occidentale, dar Germania se opune
 
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că se opune permiterii Ucrainei de a folosi arme occidentale împotriva unor obiective militare din Rusia, tranmsite TASS.

"Avem reguli clare pentru utilizarea armelor pe care le furnizăm. Le-am convenit cu Ucraina și sunt în vigoare", a declarat acesta, citat de agenția de știri DPA, în cadrul unei întâlniri cu oameni.

Potrivit lui Scholz, nu există motive pentru a schimba aceste reguli.

Stoltenberg a declarat anterior, într-un interviu acordat publicației The Economist, că aliații NATO ar trebui să analizeze posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi obiective militare situate pe teritoriul rusesc recunoscut internațional.

Germania în al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina, după Statele Unite. Aceasta a cheltuit aproximativ 28 de miliarde de euro pentru sprijinul militar acordat Ucrainei.

Cu toate acestea, autoritățile ruse au declarat că armele occidentale nu ar împiedica atingerea obiectivelor operațiunii sale militare speciale.