ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada scursă de la începutul invaziei ruse președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat apărând în diverse locuri din capitala Kiev, dar el de fapt nu se afla în acele locuri și a folosit pentru realizarea respectivelor înregistrări o tehnică de suprapunere a imaginilor, a remarcat agenția spaniolă de știri EFE în urma verificărilor efectuate prin sistemul său de ''fact-check'' și consultării unor specialiști în domeniu.

Tehnica folosită, denumită ''Chroma key'', constă în înlocuirea unui element vizual, fotografie sau imagine, cu un altul. Președintele ucrainean, fost actor de comedie, a recurs efectiv la această tehnică cinematografică pentru a simula prezența sa în locuri din Kiev fără să se afle în realitate acolo, informează chiar Agerpres.

Nici liderus maximus de la Kremlin, Vladimir Putin, nu s-a dat în loc din a o folosi recent, după cum puteți vedea mai jos.

Una dintre aceste secvențele false publicate de Zelenski pe pagina sa de Facebook și pe canalul său de Telegram pe 19 martie (video mai sus) este butonată în fața ''Casei cu Himere'', o clădire construită în stilul Art Nouveau și situată în fața sediului președinției, cunoscută și după numele arhitectului ei, Vladislav Gorodetsky, supranumit Gaudi al Ucrainei (foto în deschidere).

După cum explică un expert spaniol în tehnică digitală, José Noblejas, la începutul înregistrării președintele ucrainean se îndreaptă către cameră în așa fel încât ''în doi pași, crește un metru'', ceva ''prea evident pentru a fi o situație reală''.

Mai mult, remarcă același specialist, umerii lui Zelenski se estompează cu fundalul imaginii, un alt indiciu că a fost o înregistrare făcută cu ''Chroma key''.

„Fact Check”-erii lui Soros au susținut imediat după 19 martie contrariul, pentru a „confirma” că Zelenski e la KIev. În realitate el putea să fie cu Abramovici și Putin pe un yaht din Turcia sau, cine mai știe?, chiar într-un Jacuzzi.

Fals check

„Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a apărut în mai multe videoclipuri recente care arată că a rămas în țară de la invadarea Rusiei pe 24 februarie. Însă o postare care circulă pe Facebook susține în mod fals că a fugit și a înregistrat un videoclip folosind un ecran verde pentru a face să pară că se află încă în Ucraina. Nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație. Un expert în criminalistică digitală ne-a declarat că nimic din videoclip nu indică faptul că a fost filmat folosind un ecran verde.”, susținea cu promptitudine, pe 21 martie, organizația sorosistă FactCheck.org.

„Informația” „verificată” apare și acum pe site-ul demn de Ministerul Adevărului în ciuda faptului că a fost contrazisă flagrant de alți experți, adevărați.

Trucul video a fost folosit și într-o înregistrare din 8 martie în care Zelenski a simulat că se filmează cu un smartphone lângă o tranșee. În această secvență se observă cum o parte din urechea dreaptă a președintelui dispare când se suprapune peste numărul de înmatriculare al unui vehicul parcat în apropiere. ''Când în jurul capului avem elemente de mici dimensiuni, se întâmplă ușor ca ''Chroma key'' să mănânce o parte dintr-unul din elemente'', explică expertul citat.

Totuși, alte imagini cu Zelenski considerate îndoielnice de unii internați sunt de fapt reale și nu au suferit nicio manipulare digitală, notează fotograful Juae Martín, expert la rândul său în ''Chroma key''. Este cazul înregistrării din 11 martie, în care Zelenski apare în stradă în fața sediului președinției, sau cel al imaginilor de miercuri filmate în biroul său oficial. Coerența iluminării, umbrele, mișcările camerei și alte detalii demonstrează în ambele cazuri că imaginile nu au fost falsificate digital.

Mai mulți internauți au observat tertipul folosit de Zelenski și l-au invocat drept dovadă că el ar fi părăsit capitala amenințată până de curând de trupele ruse, ceea ce însă nu se confirmă, președintele rămânând la Kiev cel puțin o mare parte din timp și a avut acolo inclusiv întâlniri față în față cu politicieni și jurnaliști, cum a fost interviul acordat pe 1 martie agenției Reuters și postului CNN în buncărul unei clădiri guvernamentale din Kiev, conchid sursele citate.

Putin sau holograma lui?

 

Vladimir Putin ar fi folosit și el tehnica din dotare când, pe 5 martie, a avut o întâlnire pe tema sancțiunilor din partea țărilor occidentale împreună cu însoțitoare de zbor de la diverse companii aeriene rusești. În filmarea transmisă de posturile oficiale de TV ale Rusiei, Putin poate fi văzut stând alături de o angajată de la Aeroflot, despre care mulți internauți susțin că ar fi o parte a „ecranului verde”, după cum a relatat și The Sun.

Motivul suspiciunilor a fost mâna lui Putin care trece pentru o secundă prin microfonul care se află lângă masa sa, ca și cum șeful de la Kremlin ar fi o hologramă. O mulțime de internauți susțin că s-a folosit tehnica „chroma key” pentru ca Putin să dea bine la popor înconjurat de stewardese înainte de 8 martie.

Alte suspiciuni au fost declanșate de dezinvoltura cu care Putin s-a afișat umăr la umăr, într-un grup atât de numeros de fane, în contextul în care majoritatea liderilor străini primiți (Macron sau Orban, de exemplu) sunt ținuți la distanță, la fel ca și subalternii lui din sistemul de securitate, după cum se poate vedea în fotografiile de la Kremlin în care toți SPP-iștii KGB-iști ruși poartă, de altfel, mască.

VIDEO:

Ieri, Zelenski a avut o sesiune Foto/Video cu AFP, în care actantul de la Kiev a fost postat între niște saci cu nisip ca să dea bine la cadru: