ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat în mod deschis, pentru prima dată de la începutul războiului, posibilitatea de a negocia un armistițiu parțial cu Rusia pentru a reduce intensitatea conflictului, în fața reticenței generale față de "planul său pentru victorie", în care solicită asistență militară urgentă pentru a forța Rusia să negocieze o pace care să nu implice cedarea teritoriului ucrainean, relatează miercuri EFE, potrivit Agerpres.

"Noi nu le atacăm infrastructura energetică, iar ei nu o atacă pe a noastră. Ar putea duce acest lucru la încheierea fazei fierbinți a războiului? Cred că da", a declarat Zelenski săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii.

Potrivit presei anglo-saxone din această săptămână, care citează surse apropiate de dosar, reprezentanți ucraineni și ruși ar fi inițiat deja contacte pentru o astfel de încetare a atacurilor reciproce asupra obiectivelor legate de sistemul energetic, ceea ce ar oferi Kievului asigurarea că va putea face față iernii fără alte bombardamente asupra centralelor sale electrice și ar pune capăt distrugerii rafinăriilor rusești de către dronele ucrainene.

Discuțiile pentru un armistițiu la acest capitol ar viza reluarea unui proces care a început deja în vară cu medierea Qatarului, care continuă să faciliteze contactele între cele două tabere beligerante, și care a fost subminat, așa cum s-a spus atunci, de începerea în primele zile ale lunii august a operațiunii transfrontaliere ucrainene în regiunea rusă Kursk, unde Kievul controlează o parte din teritoriu.

Garantarea securității energetice este unul dintre cele zece puncte ale așa-numitei "formule de pace ucrainene", un document alcătuit din zece propuneri, printre care și solicitarea ca Rusia să se retragă din toate teritoriile pe care le ocupă în Ucraina.

Proiectul cu această "formulă de pace" a fost discutat în cadrul unui prim summit internațional desfășurat în iunie în Elveția.

Problema securității energetice (în special cea nucleară) a fost, împreună cu cererea de a permite libertatea de navigație în Marea Neagră și Marea Azov pentru a garanta exporturile de alimente, unul dintre cele trei puncte incluse în comunicatul final semnat de aproximativ 80 de țări și organizații internaționale.