ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 17 decembrie 1989, la Timișoara erau trase primele focuri de armă și cădeau secerați sub gloanțe primii tineri ai Revoluției. În Orașul - Martir Timișoara, marți, este zi de doliu.
 
În urmă cu exact 30 de ani, când au văzut că Armata și-a îndreptat armele înspre popor, tot mai mulți timișoreni au ieșit în stradă. Oamenii circulau pe străzi în grupuri mari, în încercarea de a aduna, alături de ei și mai mulți camarazi care să strige împotriva regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu.

Miliția făcuse deja primele arestări, iar Armata a scos prin oraș tancuri și TAB-uri în încercarea de a-i intimida pe manifestanți. Aceștia, furioși, au spart vitrinele magazinelor din zona centrală a orașului.

62 de oameni au murit în 17 Decembrie 1989, la Timișoara, iar alte câteva sute au fost răniți de gloanțe.

Au urmat alte trei zile de teroare în care timișorenii se adunau în Piața Operei și redescopereau solidaritatea, așteptând un semn de la București.

La 30 de ani de la acele momente, la Timișoara au loc slujbe de pomenire a eroilor martiri și depuneri de coroane, iar la Cimitirul Eroilor va avea loc un parastas în memoria celor care și-au dat viața pentru libertate.
 
La ora 10.00 va avea loc Slujba de pomenire a eroilor martiri și depunere de coroane – Catedrala Mitropolitană din Timișoara

La ora 12.00 se va oficia Slujba de pomenire a eroilor martiri și depunere de coroane – Biserica Martirilor

La ora 14.00 - Slujba de pomenire a eroilor martiri, parastas și depunere de coroane – Cimitirul Eroilor

De la ora 18.00 va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor martiri pe treptele Catedralei Mitropolitane.

17 decembrie este zi de doliu în oraș, iar drapelele vor purta panglica neagră.