Zi de mare sărbătoare la Suceava: Românii l-au prăznuit cu mare fast și credință pe Sfântul Ioan cel Nou martirizat la Cetatea Albă

Programul manifestărilor dedicate sărbătorii Aducerii Moaștelor
Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a debutat în ziua praznicului încă
de la ora 6.00 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Acatistului
Ocrotitorului Sucevei, ne informează Doxologia. Anul trecut, primarul PNL al orașului, Ion Lungu, a interzis celor nevaccinați prezența la hram și chiar și a celor trecuți prin boală, dovedindu-se la fel de inteligent ca Cîțu, președintele partidului din care face parte. „Problema pe ordinea de zi este vaccinarea, nu testarea sau cei care au
fost bolnavi. Este păcat de Dumnezeu să nu folosim această
oportunitate”, afirma primarul Ion Lungu, citat de Antena3. Redăm relatarea duhovnicească a colegilor noștri de la Doxologia:
Credincioși din mai multe părți ale țării au venit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava încă de miercuri, 22 iunie, pentru a participa la tradiționala procesiune „Calea sfinților”.
Au ajuns, ca în fiecare an, și pelerinii din Maramureș care, după ce s-au închinat cu evlavie la sfintele moaște, au rămas până în ziua hramului, cântând pricesne sub teii din curtea Catedralei. Racla cu moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou a fost așezată încă de miercuri, spre închinarea pelerinilor, într-un baldachin special pregătit și împodobit, în curtea așezământului monahal.
Șase ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie
Programul manifestărilor dedicate sărbătorii Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a debutat în ziua praznicului încă de la ora 6.00 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Acatistului Ocrotitorului Sucevei.
Apoi, soborul slujitor s-a îndreptat către scena amenajată în incinta Catedralei Arhiepiscopale, unde Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din soborul arhieresc au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Pentru a încununa acest moment prin împreună-rugăciune, părtași la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, civile și militare, personalități din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre diaconii și preoții parohi suceveni, alături de stareții și starețele de la mănăstirile din zonă.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu. La momentul împărtășirii clerului, Arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
„Viața noastră este o suită de nașteri și de morți, de răstigniri și de învieri”
Reflectând asupra textului evanghelic citit în cadrul Sfintei
Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul
Moldovei și Bucovinei, a subliniat formele pe care poate îmbrăca
mucenicia în zilele noastre, în legătură cu viața celor doi mari sfinți
prăznuiți pe 24 iunie:
Cinstim, astăzi, nașterea celui mai mare Proroc și mucenicia Sfântului Ioan cel Nou. Între aceaste două momente importante din viața omului se desfășoară întreaga existență a fiecărei ființe umane. O suită de nașteri și de morți este viața noastră. De nașteri, pentru că avem parte de noi începuturi, de noi străduințe, de noi orizonturi spre care se desfășoară viața noastră. Avem parte și de morți, pentru că sunt căderi, de înfrângeri, de ispite – dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, și de ridicări. Viața noastră este o suită de nașteri și de morți, de răstigniri și de învieri, de cer senin și de furtună, de umbre și de lumini. Toate acestea pot fi așezate sub egida muceniciei. Căci astăzi cinstim doi ucenici – și pe Sfântul Ioan Botezătorul, și pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Și cea mai alesă cinstire pe care Dumnezeu și sfinții Lui o așteaptă de la noi este încercarea înscrierii noastre spre starea de mucenicie. Lucru greu, dar absolut necesar și dătător de un puternic sprijin duhovnicesc, folos duhovnicesc. […]. Și pentru călugăr, și pentru cel din lume, mucenicia se arată în multe lucrări, căci toți suntem chemați să păzim credința cea adevărată, într-o lume cu atâtea ispite. Mucenicie este și ancorarea noastră în duhul nădejdii, când sunt atâtea chemări ca să ne așezăm nădejdea în multe alte lucruri. Mucenicie este și starea noastră de iubire de Dumnezeu și de oameni, căci inima noastră se duce adesea spre alte iubiri, decât iubirea cea jertfelnică pentru Dumenzeu și pentru oameni. Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta. De asemenea, lupta împotriva duhului lumii este, de asemenea, stare de mucenicie, căci Sfântul Paisie Aghioritul spunea că, în zilele noastre, este mai grea lupta împotriva duhului lumii, decât împotriva demonilor […]. Starea de mucenicie ne poate aduce un folos imens în viața noastră, ne apropie mai mult de Dumnezeu, de oameni și de Împărăția Cerurilor. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru aceasta sfântă sărbătoare, adresăm mulțumire aleasă Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, care a binevoit să ne poftească aici, la această sărbătoare, împreună cu frații preoți și cu dumneavoastră, ca împreună să aducem cinstire acestui mare sfânt al Bisericii noastre - Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Recunoștință la ceas de sărbătoare
La finalul slujbei, după rugăciunea de dezlegare rostită de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel, ierarhilor prezenți, soborului slujitor, clericilor eparhiei, autorităților centrale, județene și locale, tinerilor, profesorilor, precum și credincioșilor și tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a sărbătorii sau au participat la sărbătoarea hramului:
„În calitatea mea de gazdă, țin să mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru că și anul acesta a dat curs invitației noastre, în calitatea sa de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de a prăznui împreună liturgic pe cei doi Sfinți Ioan, Mucenici ai Bisericii; cuvânt de mulțumire adresez și Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinției Sale, Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfințitului Timotei, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, astăzi fiind o zi specială pentru Preasfinția Sa […]. Cuvânt de mulțumire se cuvine să adresez Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru răspunsurile pozitive primite la solicitările noastre, dar și pentru cei 18 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care, printre altele, mi-a încredințat împlinirea programului „Niciun sat fără biserică”, pe care mi-am propus să îl continui și aici. Respectuoase mulțumiri aduc Domnului Ministru Secretar de Stat Victor Opaschi care a onorat cererile de finanțare ale parohiilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu șantiere în desfășurare; Domnului Președinte Gheorghe Flutur, Domnului Primar Ion Lungu, Domnului Prefect Alexandru Moldovan și Domnului Senator Ioan Stan și tuturor colaboratorilor domniilor lor, pentru că de la venirea mea ca arhiepiscop au susținut proiectele și lucrarea Bisericii. Felicităm pe pe toți cei care ați fost evidențiați, pe toți cei care purtați numele Sfinților pomeniți astăzi și pe toți cei care ați reușit să vă închinați la moaștele sfântuțului nostru. Tuturor vă doresc ani mulți și buni, cu sănătate și sporite împliniri! Închei, iubiți credincioși și credincioase, prin a mulțumi Preamilostivului Dumnezeu pentru faptul că, după doi ani de boală și, mai nou, de război, ne-a îngăduit să fim împreună și să ne putem vedea fețele descoperite”, a subliniat IPS Părinte Calinic.
La finalul cuvântului, IPS Părinte Calinic a dăruit Mitropolitului Moldovei, precum și tuturor ierarhilor prezenți, medalia jubiliara, dar și icoana și hrisovul dedicate Anului Jubileu „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”.
În continuare, pr. Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul Eparhiei, a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii medalii jubiliare, în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești, în contextul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou va continua vineri după-amiază la Cetatea de Scaun a Sucevei cu „Parastasul Voievozilor”, o slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de protopopi, preoți și diaconi.
De șase secole, ocrotitor al Moldovei
După Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași (14 Octombrie), unul dintre sfinții cei mai cinstiți în Moldova este Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște se află în țara noastră de peste 600 de ani.
Născut în secolul XIV, în Asia Mică, Sfântul Ioan vindea, împreună cu tatăl său, icoane și mătăsuri, pentru a cumpăra cele de care aveau nevoie. Într-unul dintre drumurile sale spre Cetatea Alba, Sfântul l-a contrazis pe un catolic și acesta s-a răzbunat, spunându-i conducătorului tătar că Ioan dorește să se facă musulman. Pus în fața acestei situații, sfântul a refuzat să se lepede de Hristos, așa că după multe chinuri suferite a fost târât prin cetate, legat fiind de coada unui cal. Unul dintre cei care îl chinuiau i-au tăiat apoi capul cu sabia, lăsându-i trupul neîngropat. Trei îngeri însă au venit să îl tămâieze, iar Sfântul Ioan s-a arătat în vis unui preot, acesta luând sfintele moaște și așezându-le în biserica unde slujea.
Luate de Alexandru cel Bun, au fost aduse la Suceava și așezate în Mitropolia de atunci, Biserica Mirăuților. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au stat și în Polonia timp de 97 de ani, într-un exil pricinuit de invazia armatelor poloneze în Moldova. Au fost aduse înapoi la Suceava în 1786, în ziua de sărbătoare a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie, când episcopul Dosoftei Herescu de la Rădăuți le-a reașezat în fosta Catedrală Mitropolitană cu hramul Sfântului Gheorghe.
***
Sărbătoarea cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.
Cătălin Acasandrei / Mai multe FOTO la DOXOLOGIA
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Persoane: Ion Lungu IPS Calinic IPS Teodosie ÎPS Teofan PS Damaschin PS Ignatie PS Timotei Prahoveanul Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Subiecte: sărbătoare domnească Sfinte Moaște
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Mitropolia Moldovei și Bucovinei PNL
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)