ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a devenit pentru prima dată o sursă majoră de profituri pentru investitorii străini. Așa reiese dintr-o analiză realizată de „Ziarul Financiar” în colaborare cu Piarom, conform căreia, în premieră, în ultimii 17 ani, de când au început investițiile străine în România la un nivel semnificativ, ieșirile de capital au fost mai mari cu aproape 2 miliarde de euro decât intrările în anii 2016 și 2017.

Potrivit analizei citate, veniturile din investiții directe, care înseamnă profiturile extrase de companiile străine care au investit de-a lungul timpului în România, au fost de 5 mld. euro în 2016. Asta în timp ce participațiile la capital, adică banii „aduși” de investitorii străini, au fost de 3,1 mld. euro.
 
„Dintr-o dată, România devine în ultimii doi ani o țară exportatoare de capital net, adică ieșirile de investiții străine, respectiv extragerile de profit, sunt mai mari decât in­tră­rile de investiții străine, adică participațiile la capital”, scrie Ziarul Financiar. 

Analiza arată că pe primele 11 luni din 2017, ieșirile de capital au fost de 5,6 miliarde de euro, iar intrările de doar 3,5 miliarde de euro.

Au fost comparate prin acești doi indicatori: „venituri din investiții directe” și „participații la capital” exclusiv fluxurile de intrare prin participații la capitalul social, deci un angajament pe termen lung al investitorului străin și nu un credit care poate fi retras intempestiv, și ieșirea de investiții străine prin plata de dividende, adică profitul extras de pe piața locală care apasă balanța contului curent.

În 2013, veniturile din investiții directe au fost de 2,9 mld. euro, cu 200 de milioane de euro mai mari decât participațiile la capital. În anul următor, scrie ZF, participațiile la capital au fost de 4,2 mld. euro, cu 2,4 mld. euro mai mari decât veniturile din investiții directe, adică un sold pozitiv semnificativ.