România a devenit pentru prima dată o sursă majoră de profituri pentru investitorii străini. Așa reiese dintr-o analiză realizată de „Ziarul Financiar” în colaborare cu Piarom, conform căreia, în premieră, în ultimii 17 ani, de când au început investițiile străine în România la un nivel semnificativ, ieșirile de capital au fost mai mari cu aproape 2 miliarde de euro decât intrările în anii 2016 și 2017.

Potrivit analizei citate, veniturile din investiții directe, care înseamnă profiturile extrase de companiile străine care au investit de-a lungul timpului în România, au fost de 5 mld. euro în 2016. Asta în timp ce participațiile la capital, adică banii „aduși” de investitorii străini, au fost de 3,1 mld. euro.
 
„Dintr-o dată, România devine în ultimii doi ani o țară exportatoare de capital net, adică ieșirile de investiții străine, respectiv extragerile de profit, sunt mai mari decât in­tră­rile de investiții străine, adică participațiile la capital”, scrie Ziarul Financiar. 

Analiza arată că pe primele 11 luni din 2017, ieșirile de capital au fost de 5,6 miliarde de euro, iar intrările de doar 3,5 miliarde de euro.

Au fost comparate prin acești doi indicatori: „venituri din investiții directe” și „participații la capital” exclusiv fluxurile de intrare prin participații la capitalul social, deci un angajament pe termen lung al investitorului străin și nu un credit care poate fi retras intempestiv, și ieșirea de investiții străine prin plata de dividende, adică profitul extras de pe piața locală care apasă balanța contului curent.

În 2013, veniturile din investiții directe au fost de 2,9 mld. euro, cu 200 de milioane de euro mai mari decât participațiile la capital. În anul următor, scrie ZF, participațiile la capital au fost de 4,2 mld. euro, cu 2,4 mld. euro mai mari decât veniturile din investiții directe, adică un sold pozitiv semnificativ.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews