ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol de: Dorina Stoica / Ziarul Lumina

În condiții grafice și editoriale foarte elegante, a apărut la Editura Mușatina-Centrul Cultural Spiritual Văratic albumul „Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic. 170 de ani de la nașterea Românului Absolut Mihai Eminescu”. Lucrarea este în format academic, cu coperți cartonate și imagini color și a fost editată după conceptul grafic al stavroforei Iosefina Giosanu, fiind coordonată de Emilia Țuțuianu, Dorin Dospinescu și Victor Roncea, în timp ce fotografiile artistice poartă semnătura Cristinei Nichi­tuș-Roncea.

Albumul reunește articole și poezii în limbile română, franceză și engleză, printre semnatarii textelor aflându-se: IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, monahia stavroforă Iosefina Giosanu, Mihai Cimpoi, Ilie Bădescu, Nicolae Georgescu, Emilia Țuțuianu, Theodor Codreanu, Veronica Balaj, Dan-Toma Dulciu, Petruș Andrei și George Simon. De asemenea, sunt redate câteva poeme ale lui Mihai Eminescu traduse în engleză și franceză de Mihaela Gheorghe. Albumul este înfrumusețat și cu lucrări de grafică realizate de Constanța Abălașei.

Atât prin imagini, cât și prin conținutul celor patru medalioane lirice în limba română, franceză și engleză, respectiv: „Primăvara”, „Vara”, „Toamna”, „Iarna”, adevărate poeme în proză scrise de Emilia Țuțuianu, și „Primăvara în poezii”, „Vara în poezii”, „Toamna în poezii” și „Iarna în poezii” din lirica eminesciană, atent alese, acest album este o oglindă vie și poetică a popasului marelui poet la Mănăstirea Văratic.

„În nopțile de vară, mai mult ca oricând, ne vin în minte versurile Luceafărului, ilustrând în modul cel mai profund posibil genialitatea eminesciană. Acum înțelegem poate tristețea și deznădejdea Veronicăi Micle, la mormântul căreia apele plâng amintin­du-ne de-a pururi iubirea tragică a neferi­ciților îndrăgostiți” (O candelă s-a stins - Emilia Țuțuianu).

În acest album se amintește și de Centrul Cultural Spiritual de la Văratic care, prin implicarea doamnei Emilia Țuțuianu și a domnului Dorin Dospinescu, împuterniciți ai finanțatorului Sfrijan Dianu, cu consultarea maicii starețe a Mănăstirii Văratic, stavrofora Iosefina Giosanu, a fost finalizat în vara anului 2017.

O astfel de publicație aduce un plus de imagine spiritualității ortodoxe moldave, fiind, așa cum scria în Prefață acad. Ioan Aurel Pop, „un album despre Eminescu, la peste 170 de ani de la nașterea sa. De­spre Eminescu și Veronica, despre Eminescu și Creangă, despre Eminescu și gura de rai moldavă nu poate să fie decât o sărbătoare a spiritului”.

Ziarul Lumina