Ziarul Lumina, primul cotidian creștin din România, a ajuns astăzi la numărul 4210. Cotidianul Patriarhiei Române, singurul cotidian creștin din lume, a împlinit astăzi 14 ani de apariție editorială neîntreruptă. Ziarul Lumina face parte din Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, împreună cu: Trinitas TV, Radio Trinitas, Biroul de Presă și Agenția de știri Basilica.

Site-ul basilica. ro prezintă 14 lucruri, poate puțin știute, despre primul cotidian creștin, pornit ca o inițiativă a laicatului ortodox, pe modelul a ceea ce este La Croix în Franța.

1. A apărut pe 7 februarie 2005 la Iași, fiind realizat de o echipă formată din teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică, în special la cotidianul Lumea Ieșeanului, scrie basilica.ro

2. Primul cotidian creștin-ortodox din România „a pornit ca o inițiativă a laicatului ortodox, pe modelul a ceea ce este La Croix în Franța.”[1]

Inițiativa a venit din partea laică spre cler, spre Mitropolitul Daniel, actualul Patriarh al României, care a binecuvântat și a sprijinit proiectul în care directorul editorial Florin Zamfirescu († 2010) propunea „abordarea evenimentului religios cu instrumentele jurnalistului, și nu ale teologului, care, fatalmente, va da o perspectivă academică unui text, greu de receptat la nivel de public de ziar”.

3. După doi ani de activitate la Iași, Ziarul Lumina s-a mutat la București, iar primul număr național a fost publicat în 27 noiembrie 2007 într-un tiraj de opt mii exemplare.
 
4. Ziarul Lumina a devenit publicație statutară a Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscris în  Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 198, alin. 1 și 2), publicat marți, 22 ianuarie 2008, în Monitorul Oficial al României.

Ziarul Lumina face parte din Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, împreună cu: Trinitas TV, Radio Trinitas, Biroul de Presă și Agenția de știri Basilica.

4. Ziarul Lumina ajunge și la publicul rural, trecut cu vederea de firmele de auditare: oamenii din  satele, comunele și orașele mici, în care orice parohie deține minim cinci abonamente și pe care preotul le împarte credincioșilor sau le păstrează în biblioteca parohială, după caz.

5. Cotidianul Patriarhiei are o medie lunară de aproximativ 22 de mii de copii difuzate pe apariție.

6. Cotidianul Lumina apare și online din 2010.

7. Ziarul Lumina apare în variantă națională, dar și în patru ediții regionale: Moldova, la Iași, din 2 februarie 2009, Transilvania, la Sibiu din 9 aprilie 2010, Oltenia, la Craiova, din 14 august 2010 și Banat, la Timișoara, de la 1 octombrie 2010.

8. Din luna octombrie 2011, sediul central al Publicațiilor Lumina se află în clădirea Patriarhiei Române din Bd. Regina Maria nr. 1.

9. Ziarul Lumina nu are doar subiecte religioase, ci din tot spectrul vieții sociale.

„Florin Zamfirescu avea ideea aceasta: că omul simplu, creștinul, face parte din societate și că trebuie să primească nu numai informații religioase, ci din tot spectrul vieții sociale (…) Florin a mai reușit să aducă în acest proiect toate genurile publicistice, de la știre, relatare, până la interviu și reportaj” (Prof. Daniel Condurache).

10. Activitatea cotidianului Patriarhiei Române propune „jurnalismul ca rugăciune”.

„Andrei Tarkovski vorbea despre filmul ca rugăciune. Noi încercăm să transformăm activitatea noastră de fiecare zi în rugăciune, să vedem jurnalismul ca rugăciune. Acesta este țelul nostru, ca atunci când lucrăm să fim în rugăciune și când suntem în rugăciune să fim de fapt în lucrarea de curățire a noastră, de iluminare și de mai mare umplere de sfințenia și harul lui Dumnezeu în viața noastră” (Pr. Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina).

11. Ziarul Lumina propune o alternativă la presa generalistă, adresată creștinilor ortodocși care doresc o informare corectă, conectată la un puternic sistem de valori: tradiția creștină.

Patriarhul Daniel a numit Ziarul Lumina „o prezență luminoasă în presa românească, o sursă de informație obiectivă și echilibrată, dar și un bine-venit sprijin pentru cler în păstorirea credincioșilor”.

12. La împlinirea a 12 ani de la înființarea cotidianului, Trinitas TV a lansat emisiunea Prim Plan Ziarul Lumina.

13. Ziarul Lumina publică o ediție de duminică, supliment săptămânal, menit să adune într-o singură ediție cele mai importante articole de peste săptămână, dar și suplimentele Lumina Educației și Lumina literară și artistică.

14. Ziarul Lumina a fost lansat în ziua în care Patriarhul Teoctist a împlinit 90 ani, 7 februarie 2005.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.