ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea de-a V-a ediție a Zilei Bunicilor, un proiect al Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu”, a parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Țările de Jos, a avut loc la 12 septembrie 2021, în biserica parohiei, după săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele paroh protopop dr. Ioan Dură.

Doamna preoteasă Christina Dură, inițiatoarea proiectului, a prezentat cele patru ediții anterioare ale Zilei Bunicilor, i-a felicitat pe bunicii prezenți la această sărbătoare dedicată lor și a acordat medalia „Doamna Maria Brâncoveanu”-2021 doamnei Elena Geacarel, bunică și enoriașă a parohiei. La rândul ei, vice-președinta Asociației, doamna Elena De Chiara, a vorbit despre bucuria de a fi bunică.

La această ediție a Zilei Bunicilor, Părintele Ioan a vernisat expoziția „Din sufletul și mâinile bunicilor”, constând din obiecte realizate de bunici sau care au păstrat, peste timp, amintirea bunicilor. Expoziția reunește 57 de exponate provind din 19 județe ale României, precum și din Grecia, și care aparțin unui număr de 28 de participanți, enoriași ai parohiei sau membre ale asociației: ii și costume populare din diferite zone ale țării, ștergare, broderii, cuverturi și carpete, biblii și cărți de rugăciune, icoane, cărți de beletristică, fotografii ale bunicilor, ceramică, postere. 

Sunt prezentate, de exemplu, partea  I-a din volumul al doilea al Atlasului Lingvistic Român inițiat și coordonat de Sextil Pușcariu, ceas de mână fabricat de firma elvețiană Royce, un model cunoscut îndeosebi în rândul soldaților, în perioada de dinanintea celui de-al Doilea Război Mondial și până în anii 1960, o ie oltenească, în culorile alb-negru, cusută la lumina lămpii, în anul 1930, un model unicat în judetul Olt, un costum popular din regiunea Vrancea, vechi de peste 100 de ani, o Biblie tipărită la Sibiu, în 1924, o icoană pictată pe lemn în 1950. 

Expozitia acoperă o perioadă de 125 de ani. Cel mai vechi exponat este o monedă din 1880, având inscripționată figura Regelui Carol I, iar cel de dată mai recentă, din 2006, este o scrisoare de la bunica pentru nepoata plecată la studii în străinătate.

Dincolo de valoarea sentimentală pe care fiecare obiect o poartă cu sine, expoziția întrunește o serie de alte valori, printre care: cultural-etnografică, documentară, spirituală și socială, date de originalitatea și măiestria cu care au fost realizate piesele de artă populară, păstrând modelele și cromatica specifice diferitelor regiuni ale țării, referirile directe sau indirecte la istoria României, la viața și evoluția culturii materiale și spirituale, la particularitățile modului de viață din diferite regiuni. În esența ei, expoziția poate fi privită și ca o ilustrare a modelului tradițional al satului românesc, în care familia, casa și biserica reprezintă nuclee ale comunității care asigură transmiterea, de la o generație la alta, a valorilor perene ale neamului – credința, limba, tradițiile.

Expoziția „Din sufletul și mâinile bunicilor” este deschisă în perioada 11-19 septembrie 2021, fiind inclusă în programul cu care parohia „Sf. Grigorie Teologul”, a cărei biserică concesionată este monument național, a participat, la 11 septembrie a.c., la Ziua Monumentelor Deschise, un eveniment pe care guvernul olandez îl organizează anual pentru a pune în valoare monumentele naționale de pe întreg teritoriul țării.

La finalul evenimentului, doamna preoteasă Christina Dură a înmânat expozanților câte un „Certificat de Participare” la expoziție, bunicilor le-au fost oferit flori și o recepție organizată în onoarea lor.

Ziua Bunicilor este sӑrbӑtoritӑ anual în ziua sau în preajma zilei în care Biserica Ortodoxӑ îi cinstește pe Sfinții Ioachim și Ana, bunicii dupӑ trup ai Domnului nostru Iisus Hristos.