ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea Română aniversează Ziua Culturii Naționale și împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin transmisiuni și programe speciale, pe 15 ianuarie, la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional și TVR MOLDOVA, potrivit tvr.ro
 
Anul acesta, la 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și ziua în care îl sărbătorim pe Mihai Eminescu, stă sub semnul împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului. Este o zi de reflecție asupra culturii române, dar și o zi în care ne bucurăm de frumusețea creației eminesciene, adusă de mari actori, de ieri și de azi, precum și de interpreți care au pus versurile lui Eminescu pe note muzicale.

La TVR 1, Ziua Culturii Naționale o serbăm în transmisiune directă de la Ateneul Român, unde, de la 18.30, urmărim concertul Orchestrei Române de Tineret, avându-i ca soliști pe violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu. La manifestarea la care TVR este broadcaster oficial vor fi prezenți președintele României Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. De la ora 22.00, actorul Marius Bodochi ne invită în emisiunea Vremuri și discursuri să redescoperim că „toate-s vechi și nouă toate” și să trasăm un arc peste timp, aducând în contemporaneitate publicistica lui Mihai Eminescu. Filmările cu Marius Bodochi recitând versurile Glossei au fost realizate pe străzile Bucureștiului de azi, iar momentele de lectură din publicistica lui Eminescu au fost filmate la Casa Bacovia, tot din București.

TVR 2 celebrează creația lui Mihai Eminescu prin emisiuni care valorifică arhiva de aur. Pe 15 ianuarie, filerele POESIS, difuzate pe mai multe tronsoane de-a lungul întregii zile, reamintesc iubitorilor versului eminescian câteva dintre cele mai cunoscute creații în interpretarea unor personalități precum: Adela Mărculescu, Ion Caramitru, Mihail Sadoveanu. Emisiunea Muzica, metaforă și vis, programată la ora 15.00, prezintă telespectatorilor TVR 2 arta eminesciană în imagini document din arhiva de aur Televiziunii Române.

La TVR 3, de la ora 11.00 are loc o transmisiune în direct cu Ateneul Român, gazda unei sesiuni festive organizate de Academia Română. Evenimentul „Sincroniile europene ale culturii române", dedicat Zilei Culturii Naționale, se află la cea de-a zecea ediție, va fi moderat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. De la ora 14.00 și 20.00, în programul Eminescu – 170 de ani de la naștere, un spectacol de muzică și poezie din creația eminesciană. Actori și scriitori români recită din Eminescu, iar trupe de rock și folk interpretează piese pe versurile poetului. În plus, ediția de la 20.00 aduce ample selecțiuni din opera rock „Luceafărul”, lansată în premieră mondială online, în 15 ianuarie 2020. Noaptea, de la 0.50 Ion Caramitru este prezent la TVR 3 cu un moment special: „Privesc orașul furnicar”.

Românii de pretutindeni serbează la Televiziunea Română Ziua Culturii Naționale  și 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, urmărind la TVR Internațional și TVR MOLDOVA atât transmisiunile în direct de la Ateneul Român difuzate la orele 11.00 și 18.30, cât și alte programe speciale.

La TVR Internațional, românii de pe toate continentele pot urmări, în transmisiune directă, o ediție specială a emisiunii Articolul VII (21.30) realizată de Mihaela Crăciun. În 15 ianuarie, cele mai alese versuri eminesciene, în interpretarea unor mari personalități, sunt difuzate pe parcursul întregii zile. De la ora 13.00 este programată o ediție de colecție a emisiunii Ieri, azi, mâine, iar de la 14.50 poate fi urmărit Concertul aniversar Eugen Doga- 80 de ani, înregistrat la Chișinău. Telespectatorii de peste ocean sunt invitați să sărbătorească Ziua Culturii Naționale, vizionând programul Eminescu – 170 de ani de la naștere, la ora 01.00.

Românii de peste Prut încep ziua la TVR MOLDOVA de la ora 7.00 cu academicianul Tudor Vianu care vorbește despre creația lui Eminescu, în programul aniversar Eminescu – 170 de ani de la naștere. Tot despre geniul creator al poetului este și ediția de la ora 10.00 a aceluiași program. De la ora 17.00 este difuzată ediția specială a emisiunii Obiectiv Comun, realizată în studioul de la Chișinău, iar de la ora 21.00, telespectatorii de dincolo de Prut sunt invitați să urmărească Gala Eugen Doga-80 de ani, filmată la Ateneul Român din București.