ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 27 iunie 2021, în Duminica Tuturor Sfinților, în Parohia ortodoxă română „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Țările de Jos, după săvârșirea Sfintei Liturghii și citirea din acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, au fost sărbătorite Ziua Drapelului Național și Ziua Universală a Iei.

În cuvântul său pastoral, pӑrintele paroh protopop dr. Ioan Durӑ a vorbit despre semnificația cinstirii tuturor celor care și-au închinat viața în slujba lui Dumnezeu, sfinții neamului omenesc, despre cinstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și a îndemnat la urmarea credinței și a faptelor acestora, la însușirea modelului lor de viață. 

Părintele Ioan s-a referit, de asemenea, la sărbătoarea Drapelului Național, simbol al identității românești, și a evocat fapte eroice de apărare a drapelului românesc, petrecute de-a lungul istoriei pe frontul de luptă. 

Purtând cu bucurie și mândrie costumul tradițional sau numai ia, enoriașii parohiei, de la cei mici până la cei mari, au marcat Ziua Universală a Iei, arătând prețuirea pe care o poartă iei românești văzute ca reper de identitate și apartenență la valorile străvechi ale culturii române. 

Totodată, elevii școlii parohiale au primit spre studiu temele drapelul național și ia românească.

Toți cei prezenți la aceste sărbători ale sufletului românesc au participat și la o acțiune de vânzare de preparate culinare, organizată în vederea susținerii activităților viitoare de Asociația Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu”, a parohiei.

În acest an, parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, cea mai veche parohie ortodoxă română din Țările de Jos, a împlinit 40 de ani de activitate neîntreruptă prin grija pӑrintelui paroh protopop dr. Ioan Durӑ, cel care a ctitorit-o.