ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceremonii militare și religioase de depuneri de jerbe și coroane de flori vor avea loc astăzi, 25 mai, în toată țara,  de Zilua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român. În această zi, la orele 12 00, în toate lăcașele de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere.

Ziua Eroilor este celebrată în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.  

Ziua Eroilor este sărbătorită în acest an la 25 mai, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. 

La 4 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, pentru prima dată, ca Ziua Eroilor să fie celebrată la praznicul Înălțării Domnului, decizie consfințită ulterior prin hotărârile sinodale din 1999 și din 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale recente, din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Manifestările din acest an au loc și în contextul Centenarului Primului Război Mondial și al declarării anului 2017 ca Anul Mărăști, Mărășești, Oituz. 

În București, la ora 10:00, încep la Cimitirul Israelit Filantropia acțiunile organizate de Ministerul Apărării. Urmează Cimitirul de Onoare „Ghencea Militar”, iar la prânz vor fi depuse coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, la cel al Eroilor Militari din Parcul Tineretului, la Monumentul de la Universitatea Națională de Apărare Carol I și la Cimitirul Eroilor Revoluției, transmite Rador.


În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al ostașilor căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante, în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali, potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesioniști, http://www.ligamilitarilor.ro/.

În omagierea eroilor căzuți la datorie, un rol deosebit de important l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, înființată în 1919, care a devenit, în 1927, Societatea "Cultul Eroilor" și mai târziu, de la 1 august 1940, "Așezământul Național Regina Maria", sub înaltul patronaj al Reginei Maria. Acestei societăți i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, dar și construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și plăci comemorative în majoritatea localităților din țară.

În anul 1948, având în vedere noua conjunctură politică, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se, astfel, prevederile anterioare. Ulterior, prin Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, s-a menținut prevederea potrivit căreia Ziua Eroilor era celebrată la 9 mai, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului. Prin Legea nr. 48/1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști — Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos—, potrivit tradiției românești. Actul a fost amendat de către Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, care prevede celebrarea acestei zile la aceeași dată.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews