Peste 5000 de persoane au participat la evenimentele organizate duminică în Basarabia istorică,  cu ocazia Zilei Limbii Române, de către Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odesa. Dansuri tradiționale românești, piese instrumentale și vocale din  regiunile istorice române  au fost aduse pe scenă de către membrii ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail, capul de afiș  fiind formația „Zdob și Zdub”, relatează bucpress.eu.
Evenimentul s-a desfășurat pe scena din interiorul zidurilor Cetății Albe, cetate a lui Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare și Sfânt, cu cântece românești din repertoriul ansamblurilor comunității românești din Sudul Basarabiei.

Concertul a fost deschis de către ansamblul ,,Mărțișor", Satul Nou, Raionul Sărata, continuând cu românii din ansamblul vocal ,,Țărăncuța" din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc ,,Haiducii", din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea", comuna Babele (Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, care au interpretat piese ca „Eminescu" și „Pentru Ea", din repertoriul regretaților soți Ion și Doina Aldea Teodorovici.
 
La evenimentul care a coincis și cu marcarea zilei independenței Ucrainei, au participat autorități din București și Regiunea Odesa, care au salutat organizarea evenimentului și au transmis mesaje de susținere penru comunitățile de români din Sudul Basarabiei, dar și pentru relațiile dintre cele două state.

Potrivit corespondentului Romanian Global News, citat de Radio Cernăuți, autoritățile ucrainiene raionale și regionale au colaborat cu instituțiile românești (ICR și Consulatul general), arătând astfel o deschidere care trebuie salutată față de comunitatea românească din Sudul Basarabiei și față de nevoile sale identitare.

Ziua Limbii Române a fost marcată pentru a patra oară în Sudul Basarabiei și pentru prima dată în interiorul Cetății Albe.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews