ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
 
Astăzi, 28 iun. 2023, de la ora 14, la bustul poetului național Mihai Eminescu de la mânăstirea Dervent, va fi celebrată memoria ziaristului și gânditorului național Mihai Eminescu, în cadrul lucrărilor primului Simpozion Internațional al Academiei Tomitane, informează Arhiepiscopia Tomisului.
 
Lucrările vor fi prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de filosoful Constantin Barbu.
 
Vor participa scriitori, poeți, jurnaliști și membri ai vieții academice din întreaga lume, care vor omagia Opera politică a marelui nostru înaintaș, la 140 de ani de la evenimentul consemnat de eminescologi drept cel al decretării "morții civile" a marelui român prin eliminarea lui din presa și  spațiul public al vremii.

În urmă cu 140 de ani, pe 28 iunie 1883, ziaristul incomod Mihai Eminescu, conducătorul jurnalului conservator „Timpul”, era răpit în urma unei operațiuni polițienești și apoi internat forțat într-o clinică privată, în timp ce Societatea unionistă Carpații, din care făcea parte, avea sediile percheziționate odată cu ordinul de a fi desființată de regim.

Această zi de 28 iunie a fost aleasă de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) drept Ziua Ziaristului Român ca fiind ”emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România”, întrucât 28 iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. ”A fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică”, afirmă UZPR.

În 2019, Parlamentul a respins inițial propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie ca "Ziua Ziaristului Român". Cu toate acestea UZPR a inițiat un nou demers de propunere legislativă.

Vă așteptăm!