ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


La 25 martie a.c., de praznicul Bunei Vestiri închinat Maicii Domnului, în Parohia ortodoxă română „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Țările de Jos, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, după care s-a sărbătorit Ziua femeii creștin-ortodoxe.

Această inițiativӑ aparține pӑrintelui paroh protopop dr. Ioan Durӑ și este unicӑ în parohiile ortodoxe române din diaspora. 

În cuvântul său pastoral, pӑrintele Ioan a vorbit despre semnificația praznicului Bunei Vestiri și modelul de femeie creștină pe care îl reprezintă Maica Domnului. Totodată, preotul paroh le-a transmis enoriașilor îndemnuri și cuvinte de învățătură ale Sfinților Părinți referitoare la ținerea în bună rânduială a Postului Mare

Ziua femeii creștin-ortodoxe aduce cinstire femeilor care, prin rolul pe care și-l asumă în familie, în Biserică și în societate, mărturisesc și trăiesc în valorile credinței creștin-ortodoxe. 

De altfel, în cadrul Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul”, își desfășoară activitatea, cu binecuvântarea părintelui paroh, unica asociație a femeilor ortodoxe române din Țările de Jos, Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”.  

Pӑrintele paroh protopop dr. Ioan Durӑ a vorbit, de asemenea, despre rolul educativ al femeii în familia creștin-ortodoxă și a sfințit icoana familiei sfinților mucenici Terentie împreună cu soția sa Neonila și cei șapte copii ai acestora, pictatӑ de pictorița iconar Marieta Rotariu, enoriașӑ a parohiei. 

Icoana a fost dӑruitӑ de familiile numeroase ale parohiei cu ocazia instituirii și sărbătoririi în comunitatea noastră, la 28 octombrie 2020, a Zilei Familiei Numeroase

La acest praznic al Bunei Vestiri, în cadrul seriei de evenimente dedicate sărbătoririi a 40 de ani de activitate neîntreruptă a parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, doamna preoteasă Christina Dură a susținut o prezentare pe tema participării femeii creștine ortodoxe la viața bisericii, intitulată „Femeia creștină ortodoxă la strana Bisericii. Psalte și imnografe”.